Princess Juliana International Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Princess Juliana International Airport
Terminal van Princess Juliana International Airport
IATA: SXM ICAO: TNCM
Algemene informatie
Opgericht 1942 - militair
1943 - publiek
Type Publiek
Eigenaar Princess Juliana Int'l Airport Holding Company N.V.
Plaats Mullet Bay
Hoogte 4 m
Coördinaten 18° 2′ NB, 63° 7′ WL
Website http://www.sxmairport.com/
Locatie in Sint Maarten
Princess Juliana International Airport (Sint Maarten)
Princess Juliana International Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
10/28 2300 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Nieuwe terminal van binnen (2006)
Tijdens de nadering voor baan 10 vliegen arriverende vliegtuigen zeer laag over Maho Beach

Princess Juliana International Airport is de luchthaven van het eiland Sint Maarten. De luchthaven vervult deze rol voor zowel het Franse deel als het Nederlandse deel van het eiland. De luchthaven is vernoemd naar koningin Juliana, die destijds nog kroonprinses van het Koninkrijk was. Zij opende in 1943 het vliegveld.

Het beheer van de luchthaven is in handen van Princess Juliana International Operating Company N.V., dat volledig eigendom is van Princess Juliana International Airport Holding Company N.V.. Het landbestuur van Sint Maarten is enig aandeelhouder van de holding.

Sinds 2001 zijn plannen ontwikkeld voor uitbreiding en vernieuwing van de luchthaven. Een nieuw luchthavengebouw, met een capaciteit van 2,5 miljoen passagiers per jaar is in november 2006 door koningin Beatrix officieel geopend.

Faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Landingsbaan[bewerken | brontekst bewerken]

De luchthaven staat bekend om zijn korte landingsbaan van 2300 meter of 7546 voet, amper voldoende voor de grotere toestellen. Daarom moeten deze vliegtuigen extreem laag aanvliegen en ze vliegen soms maar enkele tientallen meters boven de strandgangers. Hierdoor staat het vliegveld bekend als een van de gevaarlijkste ter wereld.[1] De baan stond tot eind 2008 bekend als 09/27 maar is sindsdien gewijzigd in 10/28.

Op 28 oktober 2016 stopte KLM met de verbinding van Amsterdam via Curaçao uitgevoerd met Boeing 747-400, de laatste die de luchthaven aandeed. Vanaf 30 oktober werd de rechtstreekse verbinding drie maal per week gevlogen met de kleinere Airbus A330-200 die minder laag over Maho Beach aanvliegt.[2]

Navigatie[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe verkeerstoren, die officieel geopend werd in maart 2004, is uitgerust met twee radarsystemen met een bereik van 50 respectievelijk 250 zeemijl. Voor die tijd hadden verkeersleiders uitsluitend radio tot hun beschikking om de 4.000 vierkante zeemijl waarvoor zij verantwoordelijk zijn te bewaken.

Beschikbare radio-navigatiehulpmiddelen zijn: VOR/ DME en NDB

Luchthavencomplex[bewerken | brontekst bewerken]

De algemene hoofdopstelplaats heeft een oppervlakte van 72.500 m², de oostelijke opstelplaats 5.000 m² en voor vrachttoestellen is 7.000 m² beschikbaar.

De nieuwe vier etages tellende terminal heeft een vloeroppervlak 27.000 m² en heeft een capaciteit van 2,5 miljoen passagiers per jaar. De vertrekhal heeft 46 incheckbalies, 11 boardinggates, 5 douaneposten en 8 overstap-(transfer)balies. Voor aankomende passagiers zijn 10 douaneposten beschikbaar. PJIA biedt veertig winkels en eet- & drinkgelegenheden.

De vrachtterminal heeft een vloeroppervlak van 2000 m².

Privétoestellen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de lijndiensten en het vrachtverkeer kunnen ook privévliegtuigen het vliegveld aandoen. Voor passagiers die met deze categorie toestellen arriveren of vertrekken zijn aparte faciliteiten als douanecontrole en lounges beschikbaar in een eigen gebouw.

Beschadigd[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 september 2017 trok het oog van orkaan Irma over Sint Maarten en heeft toen ook ernstige schade aan de luchthaven veroorzaakt. De luchthaven was op het moment van de orkaan al uit voorzorg gesloten. Volgens ooggetuigen is de terminal zwaar beschadigd geraakt.[3][4][5] Vrij snel na de orkaan kon de landingsbaan al wel weer voor militaire vluchten gebruikt worden.[6] Op 10 oktober 2017 ging de luchthaven weer open voor commerciële lijndiensten.[7]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Princess Juliana Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.