Prins Bernhardplein (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Prins Bernhardplein is een plein in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Het plein is gelegen ten noorden van het Amstelstation en het Julianaplein, ten zuiden van de Wibautstraat, ten oosten van de Gooiseweg en ten westen van de Mr.Treublaan. Het plein is op 15 oktober 1939 in gebruik genomen gelijktijdig met de opening van het Amstelstation.

Het plein is een rotonde en een belangrijke schakel voor het doorgaande verkeer. Het verkeer van de Wibautstraat naar de Gooiseweg hoeft het circuit niet te ronden en heeft een speciale rijbaan door het circuit. Dit is ook het geval voor tramlijn 12 en de buslijnen 62 en 65 van het Julianaplein naar de mr. Treublaan die via een vrije baan rechts langs de rotonde kunnen rijden in beide richtingen. Van september 1964 tot juli 1971 lag er een trambaan voor destijds tramlijn 7 dwars door de rotonde van het Julianaplein naar de Wibautstraat om vertragingen te voorkomen. Sinds 26 oktober 1968 was er geen doorgaand verkeer stadinwaarts toegestaan tussen het Julianaplein en de Wibautstraat en moest het verkeer waaronder buslijn 55 een omweg maken via de Gooiseweg, keren onder het viaduct en weer terug over de Gooiseweg om in de Wibautstraat te komen. Tijdens de oliecrisis van 1973 mocht alleen de bus wel rechtdoor over de rotonde en hoefde de omweg niet meer te maken. Vanaf 14 juni 1974 werd dit permanent en gold nadien ook voor het overige verkeer.

Een markant gebouw aan de noordzijde van het plein is de voormalige Renaultgarage, momenteel onder meer in gebruik als restaurant en radiostudio. Tegenover dit gebouw aan de andere kant van de Wibautstraat staat het Louise Wenthuis, een voor die tijd markant flatgebouw uit 1963. Aan de zuidoostzijde van het plein in het voormalige Julianapark staat het "Amstelgebouw".

Het plein is op 27 juli 1939 vernoemd naar prins Bernhard. Van 13 mei 1942 tot 18 mei 1945 was in opdracht van de bezetter de naam van het plein veranderd in Gooiplein. Typisch genoeg heette het huidige plein voor 1960 Mr. Treubplein; het oorspronkelijk Prins Bernhardplein was eigenlijk iets verder naar het oosten geprojecteerd maar nooit aangelegd.[1]