Prins Xizor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
18-02-2019
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)


Xizor
Personage uit Star Wars
Filmgegevens
Acteur(s) Nick Tate (computerspellen)
Episodes Geen
Andere media Strips, computerspellen en boeken
Gegevens personage
Soort Falleen
Geslacht Man
Hoogte 1.91 meter
Organisatie(s) Black Sun, Galactische Keizerrijk
Positie(s) Prins, Overlord van Black Sun, Misdaadbaas
Wapens Concussion rifle, gif
Technische gegevens
Hoogte 1.91 meter
Lijst van personages

Prins Xizor (Shee-Zor) is een personage uit het Star Wars Expanded Universe. Hij is de primaire antagonist in enkele boeken, strips, en het Shadows of the Empire.

Personage[bewerken]

Xizor is een Falleen en de leider van een machtige criminele organisatie genaamd de Black Sun. De verhalen waarin hij meedoet spelen zich af tussen Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back en Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi. Hij heeft ook kleinere rollen in de Han Solo trilogie en The Bounty Hunter Wars.

Xizor staat bekend als een van de machtigste personages in het Star Wars-sterrenstelsel. Hij moet alleen Darth Vader en Darth Sidious boven zich dulden. In Xizor’s criminele netwerk is zelfs Jabba de Hutt een van zijn bondgenoten.

Biografie[bewerken]

In Shadows of the Empire is Xizor een rivaal van Darth Vader. Nadat Xizor ontdekte dat Vader op zoek was naar Luke Skywalker, probeerde Xizor Luke te laten vermoorden zodat Vader zou falen in zijn taak. Xizor was ook het meesterbrein achter Darth Sidious’ plan om de bouwplannen van de tweede Death Star expres in handen van de rebellen te laten vallen en de rebellen zo in een hinderlaag te lokken.

Na te ontdekken dat Luke zich op Tatooine bevond, stuurde Xizor een groep soldaten op hem af, maar de huursoldaat Dash Rendar waarschuwde Luke voor de aanval. Later ontvoerde Xizor Leia Organa. Met zijn feromonen zorgde hij dat ze verliefd op hem werd, maar Luke kon deze macht van Xizor over Leia doorbreken.[1] Luke, Dash en Chewbacca redden Leia vervolgens uit Xizor’s paleis.

Xizor kwam om het leven toen Vader ontdekte dat Xizor probeerde Luke te vermoorden. Hij gaf toen het bevel Xizor's schip, de Falleen's Fist, te vernietigen. Hiermee kwam ook een einde aan de Black Sun organisatie, die zonder Xizor niets meer voorstelde.

Noot[bewerken]

  1. Xizor, Prince. Lucasfilm Gearchiveerd op 2011-06-28. Geraadpleegd op 2008-10-08.