Prinselijke doornstaartagame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prinselijke doornstaartagame
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2008)
Uromastyx princeps.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Agamidae (Agamen)
Geslacht:Uromastyx
Soort
Uromastyx princeps
O'Shaughnessy, 1880
Afbeeldingen Prinselijke doornstaartagame op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prinselijke doornstaartagame op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De prinselijke doornstaartagame (Uromastyx princeps) is een doornstaartagame (Uromastyx) uit de familie agamen (Agamidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door William Brooke O'Shaughnessy in 1880. Later werd de naam Aporoscelis princeps gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De prinselijke doornstaartagame bereikt een totale lichaamslengte tot ongeveer 30 centimeter inclusief staart. De verschillende doornstaartagamen wijken niet veel af wat betreft kleur en tekening en een goede manier om de soorten uit elkaar te houden is de staartvorm. De prinselijke doornstaartagame heeft een zeer korte, platte en stekelige staart; de stekels zijn erg lang en staan omhoog gericht. De staart is niet veel langer dan de kop en ongeveer even dik. De kop is driehoekig van vorm en enigszins pad-achtig en zoals alle doornstaartagamen heeft ook deze soort een sterk afgeplat en gedrongen lichaam; de buik is bijna ei-vormig. De kleur is bruin tot groengrijs met op de rug vaak roodbruine, donkeromzoomde vlekken en een donkere kop en staart. De staart wordt bij gevaar als slagwapen gebruikt, en een klap hiermee resulteert in vele kleine en zeer gemene wondjes die makkelijk ontsteken.

Algemeen[bewerken]

De maximale lengte is De soort komt voor in Ethiopië, Eritrea, Kenia, Somalië en Zanzibar, en is net als alle doornstaartagamen een woestijndier die in droge en rotsachtige omgevingen leeft met veel licht en vaak in afwezigheid van oppervlaktewater. Het voedsel bestaat bij jongere dieren voornamelijk uit insecten en later plantendelen als bloemen en fruit. Oudere dieren worden volledig vegetarisch, en leven van grassen, kool- en loofsoorten en plantendelen als fruit, bessen en bloemen. De prinselijke doornstaartagame is een bodembewoner die hoogstens op een steen klimt om de omgeving in de gaten te houden.

Bronvermelding[bewerken]