Prinsenkasteel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prinsenkasteel.jpg
Prinsenkasteel (3).jpg
Kasteeldomein het Prinsenhof, Grimbergen.jpg

Het Prinsenkasteel was vanaf de 14e eeuw de verblijfplaats van de Heren van Grimbergen. De ruïnes van het prinsenkasteel bevinden zich in het Prinsenbos, ten zuiden van het centrum van de Vlaamse gemeente Grimbergen.

Filips Frans van Glymes (1646 - 1704), prins van Grimbergen, maakte van het bestaand kasteel in de 17e eeuw een prinselijk domein. Deze bewoner van het kasteel stond in hoog aanzien bij het Spaanse hof. Koning Filips V benoemde hem tot gouverneur van Bergen-op-Zoom en hoogbaljuw van Henegouwen. In 1695 werd hij gouverneur van Brussel. Zijn grafmonument is te bewonderen in het koor van de Sint-Servaasbasiliek (evangeliezijde).

Het waterkasteel werd in het begin van de 17de eeuw vergroot en het kwam in 1757 in bezit van de familie de Mérode die er verbleef tot aan de Franse Revolutie. Later werd het kasteel medio 18e eeuw tot circa 1900 aangepast. Het werd ook nog bewoond door verdreven Franse Norbertinessen uit Bonlieu, die er verbleven van 1901 tot 1933. Het kasteel bleef tot 1959 eigendom van de familie de Mérode. In dat jaar verkochten ze het kasteel en het omringende park aan de gemeente Grimbergen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het kasteel in handen van de Duitse bezetter en werd het kasteel gebruikt als munitiedepot. In september 1944 werd het door Duitse soldaten van het luchtmachtonderdeel, dat op het vliegveld gelegerd was, in brand gestoken zodat de oprukkende geallieerden de munitie niet te pakken zouden krijgen. Ondanks de hevige brand en tal van explosies bleven de donjon in de zuidwesthoek en een ronde hoektoren in het noordwesten, verbonden door de westergevel, overeind.

Aan het einde van de jaren 1990 is de restauratie begonnen en zal het deel uit gaan maken van het Museum voor de Oudere Technieken (MOT), zo'n honderd meter verderop gelegen in het zuidelijke deel van het Prinsenbos.

In de kelder van de waterburcht treft men indrukwekkende pijlers aan met wapenschilden van de familie van Bergen die afstammelingen waren van de Berthouts.

De paardenstallen en de bergplaats van het kasteel vormen samen met een aanpalende boerderij het Guldendal. Het kasteel is momenteel gesloten voor het publiek.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]