Prinses Máxima Sluizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Prinses Máxima Sluizen is een sluizencomplex in de Maas, CEMT-klasse Va, in Lith in de Nederlandse gemeente Oss, Noord-Brabant.

Het complex bestaal uit twee sluizen. De zuidkolk heeft een lengte van 110,00 m en een breedte van 14,00 m, de noordkolk heeft een lengte van 200,00 m en een breedte van 18,00 m.[1]

De maximaal toegestane afmetingen zijn:

  • Zuidkolk LxBxD = 110,00 x 13,50 x 3,00m. Diepgang bij een waterstand van NAP+1m of zoveel minder als de buitenwaterstand in het benedentoeleidingskanaal lager is dan NAP+1m.
  • Noordkolk LxBxD = 200 x 17,50 x 4,00m. Diepgang bij een waterstand van NAP of zoveel minder als de buitenwaterstand in het benedentoeleidingskanaal lager is dan NAP.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste sluizen bij Lith werden in 1936 in gebruik genomen. In 2002 werd officieel de tweede sluis in gebruik genomen, met de naam Prinses Máxima Sluizen. De nieuwe sluis is niet zichtbaar vanaf de wal. De oude oorspronkelijke sluis is wel goed zichtbaar en vormt een attractie voor toeristen. Hoewel de oude sluis al een aantal keer is vernieuwd, ziet deze er nog steeds zo uit als in de beginperiode, wat hem extra bijzonder maakt. Voorbij de sluis is ook de stuw van Lith, die het water 4 m opstuwt, goed te zien.

De nieuwe sluis heeft een grotere capaciteit dan de oude sluis en is daardoor toegankelijk voor alle moderne scheepvaart. Bovendien werd de situatie bij Lith veiliger omdat de beroeps- en recreatievaart voortaan gescheiden geschut kunnen worden. Tegelijk met de nieuwe sluis is ook het nieuwe bedieningsgebouw in gebruik genomen. Dit bedieningsgebouw heeft het bestaande gebouw vervangen, omdat door het in gebruik nemen van de nieuwe sluis, ook de hoeveelheid apparatuur moest worden uitgebreid om de beide sluizen en de stuw te besturen. De stuw stamt uit dezelfde tijd als de eerste sluis. Naast het sluizen- en stuwcomplex ligt een waterkrachtcentrale (hec = hydro-elektrische centrale) en een vispassage.

Weblinks[bewerken]

Bron[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]