Printing on demand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Printing on demand (POD, afdrukken op aanvraag) is een proces binnen de grafische industrie waarbij boeken pas worden gedrukt wanneer daar vraag naar is.

Het proces wordt gebruikt om te voorkomen dat er een complete oplage gedrukt moet worden en op voorraad gehouden tot deze is uitverkocht. Het proces wordt onder andere gebruikt om titels die eerder populair waren maar waar heden ten dage weinig vraag naar is niet meer op de leverlijst te houden. Het gaat hier dan om titels van bekende oudere auteurs.

Sommige uitgevers hebben hiervoor een speciale "backlist" ingevoerd zodat de oude titels uit het fonds waarvan de laatste reguliere druk is uitverkocht bij inschrijving vanaf 50-100 exemplaren een POD-herdruk kunnen krijgen.

Ook wordt printing on demand gebruikt door beginnende auteurs en auteurs die zich richten op een nichemarkt. Vanaf een kleine oplage kan de auteur deze zelf afnemen bij de uitgeverij of drukker waarna hij deze in eigen beheer verkoopt, bijvoorbeeld via een webwinkel. Ook kan desgewenst de drukker/uitgever deze titels op de fondslijst plaatsen, zodat de auteur meer bekendheid voor zijn werk kan genereren.