Prinzessin Victoria Luise (schip, 1900)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Prinzessin Victoria Luise)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Duitsland
Prinzessin Victoria Luise
Prinzessin Victoria Luise LOC det.4a15439.jpg
Geschiedenis
Werf Blohm + Voss
Tewaterlating 29 juni 1900
Uit dienst 16 december 1906
Status op rots gelopen
gesloopt
Algemene kenmerken
Lengte 407,5 voet
Breedte 52,2 voet
Diepgang 30 voet
Tonnenmaat 4409 ton
Passagiers 1ste klasse: 200
Vaart 15 knopen (28 km/h)
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Prinzessin Victoria Luise was een passagiersschip van de rederij Hamburg-America Line op de lijn Hamburg - New York City dat oorspronkelijk werd gebouwd voor cruises op de Middellandse Zee.

In 1886 werd Albert Ballin bij HAPAG verantwoordelijk voor het passagiersvervoer en hij klom op tot in de directie. Het was hem opgevallen dat het vlaggenschip, de Augusta Victoria, grotendeels stil lag tijdens het winterseizoen omdat het passagierstransport op de Noord-Atlantische route afnam vanwege het slechte weer. Ballin besloot het schip te gebruiken voor een cruise op de Middellandse Zee in 1891. De reis was een succes.

In 1900 gaf Ballin Blohm + Voss opdracht een cruiseschip te bouwen. Het werd op 29 juni 1900 tewatergelaten en gedoopt. Victoria Louise van Pruisen was het zevende kind en de enige dochter van de Duitse keizer Wilhelm II. De Prinzessin Victoria Luise was bestemd voor cruises voor vermogende reizigers. Het schip leek meer op een groot jacht dan een passagiersschip. Het werd geheel wit geschilderd en kreeg twee masten en twee schoorstenen. Ze had een afgeronde achtersteven en een rijk versierde boeg, met boegspriet, eindigend in een boegbeeld van de Duitse prinses. Er waren 120 eerste klas hutten die luxueus waren ingericht.

Op terugkeer van zijn 6de reis die begon op 12 december 1906 voer het schip op de rotsen nabij de vuurtoren van Port Royal aan Plumb Point, bij Kingston, Jamaica op 16 december rond 21h30. Alle opvarenden werden veilig aan land gezet. Enkel de kapitein pleegde zelfmoord vermoedelijk omdat hij de fout maakte waardoor het schip op de rotsen liep door geen loods te vragen. Op 19 december werd het schip een economisch verlies beschouwd en ontmanteld tot schroot.

Externe links[bewerken]

PVL op de cover