Priorij Emmaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Priorij Emmaus
De priorij
De priorij
Locatie Maarssen, Nederland
Coördinaten 52° 8′ NB, 5° 2′ OL
Start bouw 1964
Bouw gereed 1966
Bouwstijl Bossche School
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 532226
Architect Jan de Jong
Detailkaart
Priorij Emmaus
Priorij Emmaus
Lijst van gemeentelijke monumenten in Stichtse Vecht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Priorij Emmaus
Religie Rooms-katholiek
Stroming Augustijnen
Kloosterorde Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf
Lijst van kloosters in Nederland
Portaal  Portaalicoon   Religie

Priorij Emmaus was een klooster van de Kanunnikessen van het Heilig Graf in Maarssen in Nederlandse provincie Utrecht. Deze rooms-katholieke orde kocht in 1957 de zeventiende-eeuwse buitenplaats Doornburgh.

Enkele jaren later liet de orde door Jan de Jong, leerling van Dom van der Laan, achter het landhuis, bij de Vecht, een priorij met pandhof bouwen. Het ontwerp was in de stijl van de Bossche School. Het nieuwe klooster werd in 1966 ingewijd door kardinaal Alfrink. Het 17e-eeuwse buitenhuis Doornburgh werd sindsdien gebruikt als gastenhuis.

Het klooster, dat al op de gemeentelijke monumentenlijst van de voormalige gemeente Maarssen stond, is in 2013 geplaatst op de top-90 van het Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965. Het werd vervolgens in 2016 opgenomen in het register van rijksmonumenten waarin de oudere gebouwen van de buitenplaats al eerder een plek vonden.

In 2017 werd buitenplaats Doornburgh inclusief klooster aangekocht door een herontwikkelingsbedrijf. Het wordt getransformeerd tot een ontmoetingsplaats voor kunst en wetenschap.

Externe link[bewerken]