Priorij Emmaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Priorij Emmaus
De priorij
Locatie
Locatie Maarssen, Nederland
Adres Diependaalsedijk 17-a, 3601 GH Maarssen
Coördinaten 52° 8′ NB, 5° 2′ OL
Start bouw 1964
Bouw gereed 1966
Architectuur
Bouwstijl Bossche School
Bouwinfo
Architect Jan de Jong
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 532226
Detailkaart
Priorij Emmaus (Utrecht)
Priorij Emmaus
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Priorij Emmaus
Priorij Emmaus
Religie Rooms-katholiek
Stroming Augustijnen
Kloosterorde Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf
Lijst van kloosters in Nederland
Portaal  Portaalicoon   Religie

Priorij Emmaus was een klooster van de Kanunnikessen van het Heilig Graf in Maarssen in Nederlandse provincie Utrecht. Deze rooms-katholieke orde kocht in 1957 de zeventiende-eeuwse buitenplaats Doornburgh.

Enkele jaren later liet de orde door Jan de Jong, leerling van Dom van der Laan, achter het landhuis, bij de Vecht, een priorij met pandhof bouwen. Het ontwerp was in de stijl van de Bossche School. Het nieuwe klooster werd in 1966 ingewijd door kardinaal Alfrink. Het 17e-eeuwse buitenhuis Doornburgh werd sindsdien gebruikt als gastenhuis.

Het klooster, dat al op de gemeentelijke monumentenlijst van de voormalige gemeente Maarssen stond, is in 2013 geplaatst op de top-90 van het Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965. Het werd vervolgens in 2016 opgenomen in het register van rijksmonumenten waarin de oudere gebouwen van de buitenplaats al eerder een plek vonden.

In het park is een begraafplaats aanwezig waar een aantal zusters begraven liggen die woonachtig zijn geweest in het klooster zelf.

Ontmoetingsplek voor kunst en wetenschap[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 werd Doornburgh, inclusief priorij Emmaus, aangekocht door de organisatie MeyerBergman Erfgoed Groep[1]. Het wordt sindsdien getransformeerd tot een ontmoetingsplaats voor kunst en wetenschap. In de priorij worden tentoonstellingen, voorstellingen en lezingen georganiseerd, rondom de thema's kunst en wetenschap. Een aantal van de zusterverblijven wordt getransformeerd tot artist-in-residence en scientist-in residence faciliteiten. Het park is sinds 2018 openbaar toegankelijk voor publiek. Vanaf 2018 is er ook een restaurant gevestigd in de priorij.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Priorij Emmaus monastery (Maarssen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.