Priozersk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Priozersk
Приозерск
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Het station
Het station
Wapen
Locatie in Rusland
Priozersk (Rusland)
Priozersk
Kerngegevens
Oblast Leningrad
Gemeente Priozerski
Coördinaten 61° 2′ NB, 30° 7′ OL
Algemeen
Inwoners
(volkstelling 2002)
20.506
Overig
Netnummer(s) (+7) 81379
OKATO-code 41448
Tijdzone MSK (UTC+3)
Locatie in oblast Leningrad
Priozersk (oblast Leningrad)
Priozersk
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Priozersk (Russisch: Приозерск; Fins: Käkisalmi; Zweeds: Kexholm) is een stad in de Russische oblast Leningrad. Het ligt op de Karelische Landengte, bij de uitmonding van de noordelijke arm van de Vuoksi rivier in het Ladogameer. Er wonen ongeveer 20.000 mensen. Het is tevens de grootste plaats en bestuurlijk centrum van het gelijknamige gemeentelijke district. Het ligt 145 kilometer ten noorden van Sint-Petersburg, en heeft een station aan de spoorlijn Sint-Petersburg - Hiitola.

Priozersk is een relatief nieuwe naam. Vanaf de middeleeuwen stond de stad bij Russen bekend als Korela. Voor Finnen en Kareliërs heette het Käkisalmi. Volgens de Finse overlevering werd de plaats gesticht op een plaats waar een koekoek gehoord werd (käki betekent 'koekoek' in het Fins).

In de kronieken van Novgorod komt de naam Korela voor het eerst voor in 1143; in Zweedse kronieken een stuk later, namelijk in 1294. In de dertiende eeuw werd er om de stad een vesting gebouwd. In de 14e eeuw werd Korela zelfs genoemd als de tweede stad van de Republiek Novgorod.

Deel van de vesting

Gedurende twee periodes was Korela in Zweedse handen (Finland maakte deel uit van Zweden) van 1580 tot en met 1597 en van 1611 tot 1721. Tijdens de Zweedse overheersing werd de vesting Keksholm/Kexholm genoemd. Toen in 1721 het gebied na de Grote Noordse Oorlog in Russische handen kwam, bleef men de naam Keksholm aanhouden, alleen werd het lichtelijk aangepast tot Keksgolm (Кексгольм), aangezien het Russische alfabet geen letter 'h' kent.

Toen Rusland heel Finland in 1812 aan haar rijk toevoegde, werd het gebied samengevoegd met de rest van Finland, en zodoende onderdeel van het Groothertogdom Finland. Toen Finland in 1917 onafhankelijk werd, was de stad deel van Finland. In 1940, na het einde van de winteroorlog, werd de stad, volgens de Vrede van Moskou weer deel van de Sovjet-Unie. De Finnen heroverden, samen met de Duitsers, het gebied in 1941 tijdens de vervolgoorlog, maar sinds 1944 is het definitief in Russische handen. Veel voormalige Finse plaatsen kregen na de oorlog een Russische naam; zo kreeg de stad in 1948 zijn huidige naam Priozersk. Doordat de Sovjets een actieve immigratiepolitiek voerden (mensen vanuit de hele Sovjet-Unie werden aangemoedigd zich hier te vestigen) werd het gebied langzamerhand steeds Russischer en steeds minder Fins/Karelisch.

De muren en torens van de Korela vesting staan er nu nog steeds. Veel mensen uit Sint-Petersburg hebben in de buurt van Priozersk een datsja.

Zie de categorie Priozersk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.