Prison Break

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prison Break
Prison Break logo.png
Genre Actie
Drama
Thriller
Speelduur 40-43 minuten
Bedenker Paul Scheuring
Hoofdrollen Wentworth Miller
Dominic Purcell
Michael Rapaport
William Fichtner
Amaury Nolasco
Jodi Lyn O'Keefe
Sarah Wayne Callies
Robert Knepper
Scenario Paul Scheuring
Muziek Ramin Djawadi
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Prison Break: Proof of Innocence Breakout Kings
Uitzendingen
Start 29 augustus 2005
Einde 15 mei 2009
Afleveringen 81
Seizoenen 4
Netwerk Vlag van België 2BE, JIM
Vlag van Nederland RTL4 (5.9.09)
Vlag van Nederland RTL Crime
Vlag van Verenigde Staten Fox
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Prison Break is een Amerikaanse televisieserie van de zender Fox. In de Verenigde Staten kwamen de pilot en de tweede aflevering (Allen) op 29 augustus 2005 op de buis. Op 21 augustus 2006 zijn de uitzendingen van het tweede seizoen in de Verenigde Staten begonnen. De uitzendingen van het derde seizoen begonnen in de Verenigde Staten op 17 september 2007. Op 1 september 2008 is seizoen 4 begonnen.

De serie is geschreven en gemaakt door Paul Scheuring. Aanvankelijk waren er 13 afleveringen besteld, maar vanwege het grote succes werd dit aantal uitgebreid tot 22 afleveringen. Ook is er een Behind The Wall-aflevering uitgezonden, waarin het verhaal verder werd uitgediept.

In de Verenigde Staten heeft de serie twee nominaties voor een Golden Globe en een prijs voor Favorite New TV Drama ontvangen. Het eerste seizoen werd in de Verenigde Staten gemiddeld door ruim 9 miljoen mensen bekeken. Dit kwam mede door de vele reclamespots die Fox uitzond vlak voordat de serie van start ging. In augustus 2005 trok het programma 10,5 miljoen kijkers, en dergelijke kijkcijfers had Fox in die maand sinds 1998 niet meer gehad voor een programma dat in de zomer op maandagavond wordt uitgezonden.

De titelsong van Prison Break voor het eerste en tweede seizoen werd ingezongen door Kaye Styles voor de Belgische televisie. De originele titelsong is gecomponeerd door Ramin Djawadi. Deze titelsong werd genomineerd voor een Primetime Emmy Award in 2006. Op 21 november 2006 kwam in de VS het eerste nummer van Prison Break-magazine uit. De titelsong van het derde en vierde seizoen nam de Belgische zangeres Leki voor haar rekening, met het nummer: "Over the rainbow".

Wegens de dalende kijkcijfers trok Fox op 13 januari 2009 de stekker uit de reeks. De resterende afleveringen van seizoen 4 werden uitgezonden vanaf 17 april 2009.[1]

Op 6 augustus 2015 werd door Fox bevestigd dat Prison Break een vervolg zal krijgen. Naar verwachting krijgt het vervolg in de vorm van een mini-serie tien afleveringen.[2]

Idee[bewerken]

Het idee voor het verhaal werd bedacht door een vrouwelijke collega van Paul Scheuring. Zij dacht aan een verhaal waarin een man zich liet opsluiten in een gevangenis, om met iemand anders te ontsnappen. Scheuring zag iets in het verhaal, maar moest het nog helemaal uitwerken om er een televisieserie van te maken. In 2003 ging hij met het uitgewerkte idee naar Fox waar het programma werd afgewezen. Vervolgens ging Scheuring zonder succes naar andere televisiezenders. Scheuring dacht aan een miniserie van 10 afleveringen. Fox bedacht zich nadat zij hadden gezien dat soortgelijke series als 24 en Lost succesvol waren. In 2004 begon Fox met de productie van de serie.

Op 24 oktober 2006 werd bekend dat Donald en Robert Hughes een rechtszaak tegen Fox Broadcasting Company en Paul Scheuring wilden aanspannen, omdat zij al in 2001 een manuscript met een soortgelijk verhaal naar Fox hadden gestuurd. Donald Hughes had namelijk in de jaren 60 zelf succesvol een ontsnapping opgezet om zijn broer Robert Hughes vrij te krijgen.[3]

Opnamelocaties[bewerken]

Het eerste seizoen werd opgenomen op locatie in de Joliet gevangenis in Joliet (Illinois). Die gevangenis was al sinds 2002 buiten gebruik. De gevangenis heet in de televisieserie Fox River State Penitentiary. Ook de opnamen in de cellen van de gevangenen zijn gedraaid in de Joliet-gevangenis. De cel van Lincoln werd toen de gevangenis nog gebruikt werd, in gebruik genomen door John Wayne Gacy, een seriemoordenaar. Andere scènes werden opgenomen in Chicago, Woodstock en Ontario. Opnames voor het tweede en derde seizoen zijn in Dallas, Texas gemaakt. Voor het vierde seizoen is de productie van de serie verhuisd naar Los Angeles.

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

Prison Break

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van seizoen 1 van Prison Break voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Lincoln Burrows zit (onterecht) gevangen voor de moord op de broer van de vicepresident van de Verenigde Staten van Amerika en zal binnen enkele maanden worden geëxecuteerd. Zijn broer, Michael Scofield, ziet maar één mogelijkheid om hem uit de gevangenis te doen ontsnappen: hij pleegt een gewapende overval en moet van de rechter vijf jaar achter tralies in dezelfde gevangenis als zijn broer, de Fox River State Penitentiary. Daar gaat hij Lincoln helpen ontsnappen. Michael was bouwkundig ingenieur bij Maxwell & Schaum, het bedrijf dat de gevangenis renoveerde. Daardoor heeft hij de blauwdrukken van de gevangenis. Hij heeft die blauwdrukken, samen met andere informatie, op zijn lichaam laten tatoeëren, in code, zodat alleen hij de betekenis van de tattoos kent en niemand alarm zal slaan. Binnen de gevangenis blijkt dat Michael een groots plan heeft opgezet om zijn broer te bevrijden en zijn onschuld te bewijzen.

Buiten de gevangenis geloven twee advocaten in Lincolns onschuld en proberen hem vrij te pleiten. Zij worden tegengewerkt door agenten van de Secret Service, in dienst van de vicepresident. De moord op de broer van de vicepresident blijkt opgezet door The Company, een organisatie die grote invloed heeft in de politiek.

Seizoen 2[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van seizoen 2 van Prison Break voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Seizoen 2 draait om 'The Fox River 8'. De acht ontsnapte gevangenen uit de gevangenis "Fox River". De eerste aflevering van het tweede seizoen begon acht uur na de ontsnapping van Michael Scofield, Lincoln Burrows, Fernando Sucre, David "Tweener" Apolskis, Charles "Haywire" Patoshik, John Abruzzi, Theodore "T-Bag" Bagwell en Benjamin Miles "C-Note" Franklin. Ze vluchten te voet via het bos en proberen zo veel mogelijk meters te maken. Met Alexander Mahone en zijn FBI-agenten op hun hielen, proberen de ontsnapte gevangenen vervoer te bemachtigen. Een aantal gevangenen probeert de buit van Westmoreland te zoeken. Er ontstaat rivaliteit tussen de gevangenen. Als Michael en Sara in Panama in problemen komen offert Michael zich op en belandt in Sona. Dit is een gruwelijke gevangenis waar seizoen 3 zich afspeelt.

Seizoen 3[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van seizoen 3 van Prison Break voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Michael zit vast in een gevangenis buiten Panama-Stad genaamd Soná. Er heerst anarchie in Sona, hierdoor wordt het voor Michael en de rest moeilijker te ontsnappen. Lincoln probeert zijn broer uit de gevangenis te krijgen, maar al snel wordt hij gebeld door zijn zoon LJ. Wanneer hij op de afgesproken plek komt, komt hij erachter dat LJ en Sara door The Company worden gegijzeld. Zij willen dat Michael iemand helpt de gevangenis uit te komen: James Whistler. Uiteraard brengt dit nieuwe moeilijkheden met zich mee en Sara lijkt te zijn vermoord.

Seizoen 4[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van seizoen 4 van Prison Break voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Michael komt erachter dat Sara nog leeft. Michael, Sara en Lincoln willen een nieuw leven beginnen, maar dat plan wordt al snel gedwarsboomd. Lincoln en Michael worden allebei opgepakt door de politie en kijken tegen een behoorlijke gevangenisstraf aan. Dan komt er een agent van Homeland Security genaamd Don Self. Hij biedt hun de vrijheid aan in ruil voor het neerhalen van The Company. Ze moeten daarvoor een geheugenkaart bemachtigen met de codenaam Scylla. Al snel blijkt het mis te gaan: er zijn zes kaarten in totaal. Wanneer Self zijn superieuren hiervan horen besluiten ze de missie af te blazen. Terwijl Michael en zijn 'crew' (bestaande uit: Fernando Sucre, Brad Bellick, Alexander Mahone, Sara Tancredi en Lincoln) bezig zijn met het zoeken van de tweede kaart, komt Homeland Security ze arresteren. De meesten van hen slaan op de vlucht en vinden de locatie van de tweede kaart. Michael gaat erop af en de rest wordt gepakt. Uiteindelijk geeft Michael zich over, maar niet voordat hij een video heeft gemaakt van alle kaarthouders. Deze video overtuigt Don Self om met deze missie door te gaan, maar hij krijgt geen hulp meer van zijn superieuren. Uiteindelijk weten Michael en zijn crew alle 6 de kaarten te bemachtigen en breken ze in bij The Company om Scylla te bemachtigen. Ook dit lukt maar niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk blijkt dat Don Self zich ook tegen de crew van Michael keert nadat zij Scylla aan hem hadden overhandigd. Ze zijn erin geluisd.

Michael gaat met zijn team op zoek naar Self en Gretchen voor de wraak voor het stelen van Scylla. Later blijkt dat Michael erg ziek is en alleen de company hem kan helpen, maar in ruil daarvoor wil The General dat Lincoln samen met Mahone, Gretchen, Agent Self en T-Bag Scylla weer naar hem terugbrengt.

The Final Break[bewerken]

1rightarrow blue.svg Prison Break: The Final Break

De serie eindigt met een anderhalf uur durende aflevering waarin alle losse einden aan elkaar geknoopt worden. Deze aflevering eindigt met een flashforward van vier jaar. Hierin ziet men hoe alle individuele personages ervan afkomen. De slotafleveringen "Rates of Exchange" (aflevering 21) en "Killing Your Number" (aflevering 22) werden op 15 mei 2009 voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender Fox. Het seizoen zal dus bestaan uit 22 afleveringen maar de extra's zullen een film van 88 minuten bevatten die nog twee afleveringen zullen geven die aantonen wat er is gebeurd in de tijd tussen het eind van seizoen 4 en de flashforward. Je ziet ook michaels zoon in deze film . Dit zal tevens het einde zijn van Prison Break.

Seizoen 5[bewerken]

In augustus 2015 maakte Fox officieel bekend dat het televisienetwerk 10 nieuwe afleveringen van de serie had besteld. Op 16 mei 2016 werd een trailer[4] op YouTube uitgebracht.

Het verhaal gaat dat Michael Scofield nooit is gestorven in Prison Break: The Final Break. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis na de explosie en daarna opnieuw gevangen genomen in een gevangenis in Jemen. Lincoln en Sara plannen een grote ontsnapping samen met Sucre, T-Bag en C-Note.[bron?]

Geruchten zeggen dat het 5de seizoen al in september van 2016 kan uitkomen. Hoogstwaarschijnlijk klopt dit niet en wordt het seizoen in de Verenigde Staten pas in 2017 uitgezonden.[bron?]

Personages[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van personages uit Prison Break voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hoofdpersonages[bewerken]

Personage Te zien in
Seizoen 1 Seizoen 2 Seizoen 3 Seizoen 4 The Final Break
Lincoln Burrows Dominic Purcell
Michael Scofield Wentworth Miller
Fernando Sucre Amaury Nolasco
Theodore "T-Bag" Bagwell Robert Knepper
Sara Tancredi Sarah Wayne Callies
Alexander Mahone   William Fichtner
Gretchen Morgan   Jodi Lyn O'Keefe
Brad Bellick Wade Williams  
Paul Kellerman Paul Adelstein   Paul Adelstein  
Benjamin Miles "C-Note" Franklin Rockmond Dunbar   Rockmond Dunbar  
Lincoln "LJ" Burrows Marshall Allman  
James Whistler   Chris Vance  
Sofia Lugo   Danay Garcia  
John Abruzzi Peter Stormare  
Veronica Donovan Robin Tunney  
Lechero   Robert Wisdom  
Don Self   Michael Rapaport  

Bijpersonages[bewerken]

Acteur Personage Speeltijd
Danny McCarthy Danny Hale 2005
Muse Watson Charles Westmoreland 2005-2006
Frank Grillo Nick Savrinn 2005-2006
Lane Garrison David "Tweener" Apolskis 2005-2006
Silas Weir Mitchell Charles "Haywire" Patoshik 2005-2007
Stacy Keach Henry Pope 2005-2007
Patricia Wettig Caroline Reynolds 2005-2007
Reggie Lee William Kim 2006-2007
Leon Russom Generaal Krantz 2006-2009
James Hiroyuki Liao Roland Glenn 2008
Kathleen Quinlan Cristina Rose Scofield 2009

Internationaal[bewerken]

Land Zender Eerste uitzending seizoen 1 Eerste uitzending seizoen 4 Alternatieve naam
Vlag van Verenigde Staten USA Fox Broadcasting Company 29 augustus 2005 1 september 2008
Vlag van België BEL 2BE 10 september 2006 5 oktober 2008
Vlag van Canada CAN Global Television Network 29 augustus 2005 geen datum opgegeven
Vlag van Argentinië ARG Canal Fox 10 oktober 2005 geen datum opgegeven
Vlag van Chili CHI Canal Fox 10 oktober 2005 geen datum opgegeven
Vlag van Zweden SWE TV3 1 januari 2006 geen datum opgegeven
Vlag van Noorwegen NOR TV3 5 januari 2006 geen datum opgegeven
Vlag van Australië AUS Channel Seven 1 februari 2006 geen datum opgegeven
Vlag van Israël ISR yesSTARS 8 maart 2006 geen datum opgegeven נמלטים ("Fugitives")
Vlag van Nederland NED RTL 5 16 maart 2006 2 december 2008
Vlag van Duitsland GER RTL 21 juni 2007 2 april 2009
Vlag van Polen POL Polsat 27 januari 2007 geen datum opgegeven Skazany na śmierć
Vlag van Iran Iran FARSI 1 geen datum opgegeven geen datum opgegeven فرار از زندان، (Ontsnappen uit de gevangenis)

Dvd[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

Het eerste seizoen van Prison Break verscheen in 2006 op dvd. Hierop staan alle 22 afleveringen en een aantal extra's.

Algemene informatie

 • Boxset: 6 dvd's
 • Afleveringen: 22
 • Lengte: ca. 1000 min.
 • Geluid: 5.1 surround
 • Beeld: 16 x 9 (breedbeeld)
 • Ondertiteling: Nederlands / Engels / Frans
 • Regio: 2 (geschikt voor Europa & Japan)
 • Uitbreng: 11-10-2006

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Alternatieve en verwijderde scènes
 • De totstandkoming van Prison Break
 • Featurettes: If these walls could speak - Beyond the Ink
 • Fox presents: Making a scene - "Prison Break"
 • Televisiereclamespotjes voor de serie

Seizoen 2[bewerken]

Het tweede seizoen van Prison Break verscheen in 2007 op dvd. Hierop staan alle 22 afleveringen en vele extra's.

Algemene informatie

 • Boxset: 6 dvd's
 • Afleveringen: 22
 • Lengte: ca. 1000 minuten
 • Geluid: 5.1 Surround
 • Beeld: 16 x 9 (breedbeeld)
 • Ondertiteling: Engels/Nederlands
 • Regio: 2
 • Uitbreng: 5-9-2007

Extra's

 • Audiocommentaar
 • De totstandkoming van Prison Break 2
 • Hoe Dallas in Amerika veranderde
 • 24 seizoen 6-aflevering 1
 • Videoclip Ferry Corsten - Break Out Mix

Seizoen 3[bewerken]

Het derde seizoen van Prison Break verscheen in 2008 op dvd. Hierop staan alle 13 afleveringen.

Algemene informatie

 • Boxset: 4 dvd's
 • Afleveringen: 13
 • Lengte: ca. 543 minuten
 • Geluid: 5.1 Surround
 • Beeld: 16 x 9 (breedbeeld)
 • Ondertiteling: Engels
 • Regio: 2
 • Uitbreng: 3-9-2008

Extra's

 • Breakout episode - Featurette
 • Making of episode 1 "Orientación" - Featurette
 • Director's takes
 • Between takes

Seizoen 4[bewerken]

Het vierde seizoen van Prison Break verscheen in 2009 op dvd. Hierop staan alle 22 afleveringen.

Algemene informatie

 • Boxset: 6 dvd's
 • Afleveringen: 22
 • Lengte: ca. 1000 minuten
 • Geluid: 5.1 surround
 • Beeld: 16 x 9 (breedbeeld)
 • Ondertiteling: Nederlands
 • Regio: 2
 • Uitbreng: 7-9-2009

Extra's

 • Rate of Exchange (verlengde aflevering)
 • Director's world
 • Sweetgoodbye's (reacties over de 4 jaren van de acteurs)

Prijzen[bewerken]

Prison Break werd voor veel prijzen genomineerd.

Gewonnen[bewerken]

 • 2006 People's Choice Award
  • Meest favoriete nieuwe dramaserie

Nominaties[bewerken]

 • 2007 Golden Reel Award
  • Beste geluidsmontage voor televisie - korte vorm (David Klotz, 'Disconnect')
  • Beste montage in geluidseffecten voor televisie - korte vorm ('Disconnect')
 • 2006 Eddie Award
  • Beste videobewerking van een één uur durend programma op de commerciële televisie - Mark Helfrich (voor de pilot-aflevering)
 • 2006 Saturn Award
  • Beste acteur voor een televisieprogramma - Wentworth Miller
  • Beste televisieprogramma op een televisienetwerk
 • 2006 Television Critics Association Award
  • Beste nieuwe dramaserie

Externe links[bewerken]