Pristimantis museosus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pristimantis museosus
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2019)
Pristimantis museosus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Onderorde:Neobatrachia
Superfamilie:Brachycephaloidea
Familie:Strabomantidae
Onderfamilie:Pristimantinae
Geslacht:Pristimantis
Soort
Pristimantis museosus
Ibáñez, Jaramillo & Arosemena, 1994
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pristimantis museosus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Pristimantis museosus is een kikker uit de familie Strabomantidae. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Roberto Ibáñez-Díaz, César A. Jaramillo en Fernando A. Arosemena in 1994. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Eleutherodactylus museosus gebruikt.[2]

De soort komt voor in Panama en Pristimantis museosus is momenteel door de IUCN als bedreigd geclassificeerd.[3]

Bergbossen in Panama tussen 700 en 1000 meter hoogte vormen het leefgebied van deze bronskikker. Er zijn twee grote subpopulaties, één in de Provincia Bocas de Toro en één in de regio van El Copé in de oostelijke provincie Coclé. De westelijke populatie komt voor van de Cordillera de Talamanca nabij de Costa Ricaanse grens tot het centrale deel van Panama, onder meer bij Cerro Pando in Parque Internacional La Amistad, Reserva Willi Mazú en de Río Changuiola in Bocas del Toro, Cerro Negro in Reserva Forestal La Fortuna, La Nevera en Alto de Piedra in de provincie Veraguas en bij de Río Changuinola[4]. In het oosten komt Pristimantis museosus onder meer voor in Parque Nacional Chagres.

Verlies van leefgebied vormt de belangrijke bedreiging. Er is een fokprogramma voor Pristimantis museosus opgezet door het El Valle Amphibian Conservation Center.