Privé-domein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Martin Ros, samensteller van de reeks

Privé-domein (ook wel met twee hoofdletters geschreven: Privé-Domein) is een Nederlandse autobiografische reeks van Uitgeverij De Arbeiderspers, grotendeels samengesteld door Martin Ros. De reeks, die werd begonnen in 1966, omvat autobiografieën en egodocumenten uit allerlei landen, met uitzondering van enkele delen uit de beginperiode, vooral van literaire schrijvers.

In de reeks zijn vertegenwoordigd: dagboeken, briefwisselingen, persoonlijke notities en aforismen, autobiografieën en memoires. Elk jaar verschijnen nog nieuwe delen.

De aparte omslagen, in ieder geval van de tot nummer 200 verschenen boeken, zijn ontworpen door Kees Kelfkens (1919-1986).

De naam van de reeks is ontleend aan die van een kleine Franse uitgeverij, Editions du Cap, alias Domaine privé. Productiechef Wim Mol van De Arbeiderspers stelde een mooi en afwijkend formaat vast, 11,5 bij 19,5 cm (géén gulden snede) en deed de typografie. Ook hij zocht het in Frankrijk. Als symbool van beslotenheid plaatste hij tegenover de titelpagina »PRIVÉ-DOMEIN« tussen guillemets (Franse aanhalingstekens) en de paginacijfers tussen haakjes.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2015 verscheen een speciale editie: de Privé-domein scheurkalender.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]