Privaatonderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term privaatonderwijs, particuliere school of privéonderwijs slaat op een vorm van onderwijs of scholing als overeenkomst (tegen betaling) tussen een onderwijsverstrekker (lesgever) en een onderwijszoekende.

Statuut[bewerken]

Sommige instellingen hebben een winstoogmerk, andere zijn verenigingen of stichtingen. Het commerciële doel van een particuliere onderwijsinstelling kan in conflict komen met het pedagogische doel. Dit neemt niet weg dat privaatonderwijs, ook bij commerciële instelligen, van hoge kwaliteit kan zijn. In de kunstwereld is het bijvoorbeeld wijdverspreide praktijk, naast een opleiding aan een conservatorium bijvoorbeeld, ook bij een bekend artiest lessen te volgen. De prijs, en wellicht ook de kwaliteit is doorgaans recht evenredig met de reputatie van de leraar.

Veel privaatonderwijs is niet erkend of gesubsidieerd door de overheid. Deze diploma's worden ook niet door het Ministerie van Onderwijs gevaloriseerd. Dat belet niet dat sommige diploma's van private scholen een goede reputatie kunnen hebben, en in artistieke, commerciële of industriële kringen hoog aangeschreven staan. In andere gevallen kan het gewoon oplichterij zijn, bij gebrek aan controle door het onderwijsministerie. Private basisscholen en voortgezet onderwijs worden wel gecontroleerd door de Inspectie voor het Onderwijs. Zij worden minimaal eens per 2 jaar onderzocht door de inspectie.[1]

In Nederland wordt de term particuliere school vooral gebruikt voor het voortgezet onderwijs, maar er zijn inmiddels ook enkele particuliere basisscholen in Nederland. Inschrijvingsgelden liggen tussen de € 2.500 en € 30.000, afhankelijk van de school. Vrijwel alle Internationale scholen zijn particuliere scholen.

Schaduwonderwijs[bewerken]

Naast private scholen bestaan er ook onderwijsinitiatieven die tegen betaling bestaand onderwijs aanvullen of ondersteunen. Een waaier van bijlessen, remedial teachers, huiswerkbegeleiding, hulp bij examenvoorbereiding tot "persoonlijke coaching" tijdens het schooljaar of examenperiodes.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Portal.svg Portaal Onderwijs

Noten[bewerken]