Privaatonderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term privaatonderwijs, particulier onderwijs, particuliere school of privéonderwijs betreft vormen van onderwijs of scholing die door private partijen worden aangeboden.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste instellingen hebben een winstoogmerk, zij kennen verschillende rechtsvormen, zoals besloten vennootschap, vereniging of stichting. Het commerciële doel van een particuliere onderwijsinstelling kan in conflict komen met het pedagogische doel. Dit neemt niet weg dat privaatonderwijs, ook bij commerciële instellingen, van hoge kwaliteit kan zijn. In de kunstwereld is het bijvoorbeeld wijdverspreide praktijk, naast een opleiding aan een conservatorium bijvoorbeeld, ook bij een bekend artiest lessen te volgen. Particulier onderwijs is de tegenhanger van door de overheid bekostigd onderwijs.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Particuliere basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs worden in Nederland net als de reguliere scholen gecontroleerd door de Inspectie voor het Onderwijs. Zij worden minimaal eens per twee jaar onderzocht.[1] Particulier onderwijs wordt vooral aangeboden voor voortgezet onderwijs, maar er zijn ook enkele particuliere basisscholen in Nederland. Inschrijvingsgelden liggen tussen de € 2.500 en € 30.000 per jaar, afhankelijk van de school. Vrijwel alle Internationale scholen zijn particuliere scholen.

Een branche-organisatie voor de aanbieders van particulier onderwijs in Nederland is de NRTO, voluit de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding. Deze raad is de opvolger van PAEPON (Platform Aangewezen en Erkende Particuliere ONderwijsinstellingen).

Bekende particuliere/privéscholen in Nederland zijn onder andere Infinity College, Instituut Blankesteijn, Luzac en Winford.

Aanvullend onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Naast particuliere scholen bestaan er ook onderwijsinitiatieven die bestaand onderwijs aanvullen of ondersteunen. Er zijn allerlei aanduidingen, zoals bijlessen, remedial teachers, huiswerkbegeleiding, repetitor, hulp bij examenvoorbereiding tot "persoonlijke coaching" tijdens het schooljaar of examenperiodes.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]