Naar inhoud springen

Prix Grand-Duc Adolphe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naamgever Adolf van Luxemburg, geschilderd door Ferdinand d'Huart
Zelfportret (1919) van de expressionistische schilder Joseph Kutter, die op de Salon du CAL 1924 de Prix Grand-Duc Adolphe won.

De Prix Grand-Duc Adolphe (Frans voor Groothertog Adolphe-prijs) is een Luxemburgse kunstprijs die tweejaarlijks wordt toegekend. De prijs is vernoemd naar groothertog Adolf van Luxemburg.

Op initiatief van groothertogin-gemalin Adelheid Marie, die zelf schilderde, stelde haar echtgenoot in 1902 de Concours pour le Prix de S.A.R. le Grand-Duc de Luxembourg in. Kunstenaars die minimaal twee keer eerder hadden meegedaan aan een tentoonstelling van de Cercle Artistique de Luxembourg (CAL) werden hiervoor uitgenodigd. Jean Mich was dat jaar de eerste kunstenaar die de prijs ontving. Tot de latere winnaars behoren Albert Kratzenberg (1928, 1932), Charles Kohl (1956, 1962), Dominique Lang (1904, 1919). Isabelle Lutz (2001, 2015) en Carine Kraus (2013, 2015), die de prijs tweemaal ontvingen. Frantz Kinnen (1947, 1950 en 1956) ontving 'm driemaal.[1]

Toekenning

Bij de Cercle Artistique de Luxembourg (CAL) aangesloten en niet-aangesloten kunstenaars die in Luxemburg wonen, Luxemburgse kunstenaars die in het buitenland wonen en buitenlandse kunstenaars die zijn uitgenodigd door een lid van de CAL mogen deelnemen aan de Salon du CAL, een jaarlijkse tentoonstelling. Kunstenaars kunnen maximaal drie werken voorleggen aan een jury die beslist over de toelating van de kunstenaars. Deelnemers aan de Salon kunnen meedingen naar de Prix Grand-Duc Adolphe, de Prix Pierre Werner, de Prix Révélation en de Prix Jeune Talent.

De jury voor de Prix Grand-Duc Adolphe bestaat uit vijf personen: twee vertegenwoordigers van de groothertog, een vertegenwoordiger van de minister van Cultuur en de voorzitter en een bestuurslid van de CAL. De jury doet een voorstel, maar de groothertog beslist uiteindelijk over toekenning van de prijs.[2] De prijs wordt tweejaarlijks toegekend (tot 1995 vrijwel jaarlijks) en uitgereikt op het groothertogelijk paleis. De winnaar ontvangt een diploma en een bedrag van 5000 euro.