ProDemos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ProDemos aan de Hofweg in Den haag
Hoofdingang van ProDemos

ProDemos is een voorlichtingscentrum met als neventitel ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en geeft informatie op het gebied van burgerschap, rechtsstaat en democratie. De organisatie is gevestigd tegenover het Binnenhof in Den Haag.

ProDemos 'legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, de provincie, het land en Europa'. Een van de doelen van ProDemos is om veel mensen en scholen kennis te kunnen laten maken met politiek en het werk van de Tweede Kamer.

Het gebouw van ProDemos bevindt zich recht tegenover het Binnenhof. Het Bezoekerscentrum verzorgt rondleidingen door het Binnenhof en maakt daarbij gebruik van de expositieruimte onder de Ridderzaal die onder beheer is van ProDemos.

Waarnemend directeur per 20 januari 2020 is Sjef van Gennip. Zijn voorganger, Eddy Habben Jansen, was directeur van ProDemos vanaf 1 juli 2016.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Over dit instituut werd al sinds 1997 gesproken, het betrof in de begintijd vooral plannen voor een soort interactief museum in Den Haag.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft geld gezocht om het instituut te kunnen realiseren. Eerst was er sprake van een 'Huis van Democratie' en zou het een onderdeel moeten worden van het Nationaal Historisch Museum. De aanvankelijke naam was Huis voor democratie en rechtsstaat. Per 15 september 2011, bij de officiële opening, werd het ProDemos, met de eerdere naam in de 'ondertitel'.

Misbruikaffaire[bewerken | brontekst bewerken]

Een leidinggevend medewerker werd in 2019 ontslagen omdat hij meerderjarige, maar wel vrij jonge mannelijke ondergeschikten aanzette tot seks met hem, en zo misbruik maakte van zijn positie. Op initiatief van de Tweede Kamer werd onder leiding van Tjibbe Joustra een extern onderzoek ingesteld, onder meer over de afweging van privacy van de ondergeschikten, tegenover openheid, in zo'n geval. Ook heeft ProDemos aangifte gedaan tegen de oud-medewerker.[1][2][3] De medewerker werd niet vervolgd, omdat van de slachtoffers niemand aangifte tegen hem had gedaan. Op 4 mei 2020 vertrok directeur Eddy Habben Jansen bij het instituut vanwege de rol die de directie had gespeeld bij de aanpak van de misbruikaffaire.[4][5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]