Pro Cycling Manager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pro Cycling Manager is een serie van games over het leiden van een wielerploeg.

Beschrijving[bewerken]

De spellen worden gemaakt door Cyanide. In 2001 werd de eerste versie uitgebracht onder de naam Cycling Manager. Elk jaar komt er een nieuwe versie van het spel en in juni 2005 werd de naam veranderd in Pro Cycling Manager. Eerst was Pro Cycling Manager alleen te spelen op de pc, maar in september 2007 werd er een PSP-versie uitgebracht. Dit is ook gedaan voor de nieuwere versie, Pro Cycling Manager 2008.

De speler speelt het spel als manager van een wielerploeg. De wedstrijden worden gereden in 3D of kunnen gesimuleerd worden en de speler kan zijn renners vertellen wat zij moeten doen om de race te winnen. Ook is het mogelijk om eigen races en renners te creëren via verschillende editors die bijgevoegd zijn aan het spel. Sinds de meest recente versie (PCM 2015) zit er ook een Pro Cyclist Mode in de game. Daarmee kun je je eigen renner creëren en besturen tot het een wereldster is.

Versies[bewerken]

PCM 2007[bewerken]

Op 20 juni 2007 verscheen Pro Cycling Manager 2007, de opvolger van PCM '06. Er waren meer dan 1500 renners, 180 rondes en 520 etappes beschikbaar. In deze versie werd de 'vorm van de dag' geïntroduceerd.

PCM 2008[bewerken]

In Pro Cycling Manager 2008 werd het spel onder andere uitgebreid met een nieuw onderdeel: baanwielrennen. De speler kan drie onderdelen spelen: Keirin, Sprint en de Afvalrace. Het spel bevat ruim 180 wedstrijden (allemaal in 3D), 65 ploegen en meer dan 1600 renners. Ook kan het online worden gespeeld met ruim 20 spelers. Pro Cycling Manager 2008 heeft veel nieuwe features te bieden. Zo is bijvoorbeeld het scoutingsysteem veranderd (er is nu een beloftenkalender met wedstrijden voor beloften) en zijn de graphics verbeterd.

PCM 2009[bewerken]

In de editie van 2009 werden de graphics geüpdatet. Ook zijn er nu meer mogelijkheden bij het baanwielrennen, je kunt nu uit meerdere onderdelen kiezen. Ook de database-editor, het programma dat bij Pro Cycling Manager geïnstalleerd wordt, is gebruiksvriendelijker geworden, zo kun je nu makkelijker een eigen team of een eigen renner maken. Ook het maken van een eigen ronde is hier nu mogelijk.Je kunt ook een eigen ronde of race,ontwerpen ook kun je je eigen renners kiezen

PCM 2010[bewerken]

Voor Pro Cycling Manager 2010 werd de grafische engine vernieuwd. De menu's en knoppen zijn compleet anders geworden en het is mogelijk een eigen koers te maken met de rittenmaker. Ook maakt de seizoensmodus zijn intrede. In deze modus hoeft de speler zich niet te bemoeien met de financiën van de ploeg en heeft een rol als ploegleider. Verder is er nu een optie om uitgebreid wedstrijden te simuleren.

PCM 2011[bewerken]

Over de versie van 2011 van het spel liet Clément Pinget, de maker, al enkele dingen vallen in een interview met de website www.pcmdaily.com. In de 2011 zou het mogelijk zijn voor je team een nieuwe hoofdsponsor te zoeken, die komt dan ook op de shirts te staan. Ook zal het weinig meer voorkomen dat renners door elkaar heen 'rijden'. Er werd ook bekend dat voor PCM 2011 een Be-a-pro-mode voor de PlayStation 3 en XBox 360 uit zal komen, dit is een nieuwe primeur voor Cyanide. Ook gaat cyanide een shirt-viewer in PCM 2011 stoppen, zodat je snel je zelfgemaakte shirts kunt bekijken zonder het spel op te starten.

PCM 2012[bewerken]

Deze versie van Pro Cycling Manager is eigenlijk niet veel verschillend met de vorige versies. Een nieuwe invoeging was echter wel de armadamodus waar spelers een eigen dreamteam kunnen samenstellen door koersen te winnen en geld te verdienen. De versie is nog beter dan de vorige versies.

PCM 2013[bewerken]

Ook deze versie is niet veel veranderd vergeleken met PCM 2012. Er zijn enkele objecten toegevoegd, en de Stage Editor is hier en daar wat aangepast. Ook is de Armadamodus verbeterd.

PCM 2014[bewerken]

Weer niet veel wijzigingen. Er zijn objecten toegevoegd, zoals Londen en enkele andere typisch Engelse gebouwen en huizen. De multiplayermodus is weer wat verbeterd.

PCM 2015[bewerken]

In tegenstelling tot de voorgaande versies, is deze flink verbeterd en vernieuwd. Zo is er een nieuwe modus toegevoegd, de zogenaamde 'Pro Cyclist Mode'. Daarmee kun je één renner leiden tot de wereldtop en moet je zelf de trainingsschema's maken. Ook is er hier en daar een kleine aanpassing gedaan, en de lay-out is volledig vernieuwd.

Externe link[bewerken]