Pro Golf Tour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

De Pro Golf Tour is sinds 2013 de nieuwe naam van de European Professionals Development Tour (EPD Tour). De Tour bestaat uit een serie golfwedstrijden voor golfprofessionals.

De Tour werd als EPD Tour is opgericht in 1997 door de Canadese professional Wayne Hachey. Het eerste seizoen kende zes toernooien in Duitsland. De winnaar van het eerste toernooi stond een tourkaart te wachten voor de "One Million Dollar Tour" in Californië. De gelukkige winnaar was Joseph Ebner.

Spelers die aan het einde van het jaar in de top 5 van de Order of Merit eindigen, promoveren sinds 2000 naar de European Challenge Tour van het jaar daarop. Ze hebben wél de verplichting om minimaal aan 8 evenementen van de Challenge Tour deel te nemen. De eerste speler die hierin slaagde, was Tobias Dier.

Wedstrijden bestaan uit 36 holes en hebben meestal een deelnemersveld van 132 spelers. Als het toernooi bestaat uit meer dan twee rondes, is er een kwalificatie voor de laatste ronde, en de 40 beste spelers mogen daarin aantreden.

De organisatie van de EPD Tour is nog steeds in handen van de PGA of Germany.

Order of Merit[bewerken]

De top-5 promoveren naar de Challenge Tour.

Jaar 1 2 3 4 5
2006 Vlag van Duitsland Martin Kaymer Vlag van Nederland Robin Swane Vlag van Duitsland Benjamin Miarka Vlag van Duitsland Manuel Kempe Vlag van Denemarken Lasse Jensen
2007 Vlag van Duitsland Tino Schuster Vlag van Nederland Taco Remkes Vlag van Zwitserland Damian Ulrich Vlag van Engeland Lee Corfield Vlag van Nederland Wil Besseling
2008 Vlag van Engeland James A Ruth Vlag van Duitsland Max Kramer Vlag van Duitsland Nicolas Meitinger Vlag van Duitsland Christoph Günther Vlag van Duitsland Dennis Küpper
2009 Vlag van Duitsland Bernd Ritthammer Vlag van Denemarken Steen Ottosen Vlag van Nederland Richard Kind Vlag van Duitsland Sebastian Buhl Vlag van Nederland Floris de Vries
2010 Vlag van Duitsland Benjamin Miarka Vlag van Duitsland Max Kramer Vlag van Duitsland Daniel Wünsche Vlag van Engeland Grant Jackson Vlag van Nederland Tim Sluiter
2011 Vlag van Nederland Reinier Saxton Vlag van Duitsland Sebastian Buhl Vlag van Duitsland Max Glauert Vlag van Duitsland Christoph Günther Vlag van Duitsland Dennis Küpper
2012 Vlag van Duitsland Narcel Haremza Vlag van Duitsland Daniel Wünsche Vlag van Duitsland Max Kramer Vlag van Frankrijk Damien Perrier Vlag van Tsjechië Marek Novy
2013 Vlag van Duitsland Florian Fritsch Vlag van België Christopher Mivis Vlag van Nederland Robin Kind Vlag van Duitsland Bernd Ritthammer Vlag van Schotland David Law

Tourschool[bewerken]

In oktober 2014 krijgt de Pro Golf Tour een eigen Tourschool. Professionals en amateurs kunnen zich in een 36-holes toernooi kwalificeren voor 2015. De positie op de Order of Merit blijft belangrijk voor directe toegang tot het volgende seizoen, maar spelers die te laag eindigden en nieuwe spelers kunnen via de Tourschool een tourkaart bemachtigen. De Tourschool wordt in 2014 gespeeld op de Golfsportclub Rheine/Mesum.

Nederlandse successen[bewerken]

In 2006 speelden acht Nederlanders op de EPD Tour: John Bleys, Simon Crosby, Rick Huiskamp, Edward de Jong, Adriaan Kok, Robin Swane, Hiddo Uhlenbeck en Ruben Wechgelaer. John Bleys wint het Open in Augsburg en in Paderborn.

In 2007 won Taco Remkes het Open in Augsburg en in Polen en Wil Besseling het Real de Faula Classic in Benidorm. Niels Kraaij won in Kempferhof.
Er eindigden twee Nederlanders in de top 5: Taco Remkes en Wil Besseling, samen met Tino Schuster (Stuttgart), Lee Corfield (Engeland) en de winnaar van het laatste EDP-toernooi van het jaar, Christoph Guenther (Ulm, Duitsland). Zij promoveerden naar de Challenge Tour van 2008.
Zes andere Nederlanders op de EPD Tour eindigden in de top 35 waren: Rick Huiskamp (13), Hiddo Uhlenbeck (15), Niels Kraaij (17), Ruben Wechgelaer (21), John Boerdonk (22), Joost Luiten (28). Zij kwalificeerden zich automatisch voor de EPD Tour van 2008.

In 2008 speelden ook andere spelers uit Nederland op de EDP Tour, onder meer Robin Swane en Richard Eccles. Niels Kraaij won weer in Kempferhof.

In 2010 stonden 20 toernooien op de agenda, vier in Belek, Turkije, drie in Marrakech, Marokko en de rest in Duitsland. Op de Al Maaden Classic eindigden Jurrian van der Vaart en Kevin Broekhuis op de 9de plaats. Na de eerste zeven toernooien stond Van der Vaart als beste Nederlander op de 15de plaats van het klassement. Tim Sluiter eindigde mede dankzij twee overwinningen op de 5de plaats van de Order of Merit en speelde in 2011 op de Europese Challenge Tour.

In 2011 speelden ook Tristan Bierenbrootspot, Floris de Haas, Sven Maurits, Reinier Saxton, Ramon Schilperoord en Wouter de Vries op de EPD Tour. Reinier Saxton won de Order of Merit en promoveerde naar de Challenge Tour. Eind 2011 haalde hij ook een kaart voor de Europese PGA Tour.

In 2012 speelden Tristan Bierenbroodspot, Vince Bredt, Danny de Busser, Floris de Haas, Sven Maurits, Nicolas Nubé, Fernand Osther en Wouter de Vries op de EPD Tour.

Belgische successen[bewerken]

In 2011 speelden Jean Relecom en Guillaume Watremez op de EPD Tour. Watremez won de Amelkis Classic.

Tourschema[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • De EPD Tour heeft in 2007 een nieuwe sponsor gekregen en heet sindsdien officieel de Renault EDP Tour. Er deden ruim 300 verschillende spelers mee.
  • In 2008 staan 6 nieuwe wedstrijden op het programma, hetgeen het totale aantal wedstrijden brengt op 20, te spelen in 6 verschillende landen. In 2008 is de Nederlandse wedstrijd weer op Golfclub Harderwold en heet de Harderwold Classic.
  • Van 5-7 juli 2018 wordt het 'Broekpolder Pro Golf Tour International Open' gespeeld op de Golfbaan Broekpolder in Vlaardingen als onderdeel van de Pro Golf Tour.

Externe link[bewerken]