Professor Layton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Zie Professor Hershel Layton voor het artikel over het hoofdpersonage van deze computerspelserie.
Professor Layton
Ontwikkelaar(s) Level-5
Uitgever(s) Nintendo
Genre(s) Puzzel, adventure
Platform(s) Nintendo DS, Nintendo 3DS, Android, iOS
Navigatie
Eerste spel Professor Layton and the Curious Village
(2008)
Laatste spel Professor Layton en de Erfenis van de Azran
(2013)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Professor Layton is een serie van computerspellen voor Nintendo DS en 3DS. In de loop der tijd is het één van de populairste handheld-games geworden. Er zijn zes spellen, verdeeld in twee trilogieën, een film en een cross-over met Phoenix Wright.

In 2010 kwam de film Professor Layton en de Eeuwige Diva uit, gebaseerd op de spellenreeks.

Verhaal[bewerken]

Eerste trilogie[bewerken]

Professor Layton and the Curious Village[bewerken]

In 2007 kwam het eerste, chronologisch vierde, deel uit voor de DS, genaamd Professor Layton and the Curious Village. In dit deel gaan Professor Layton en Luke Triton naar St Mystere. Daar gaan ze op zoek naar de Golden Apple, maar in St Mystere blijkt meer aan de hand te zijn; het volledige dorp blijkt bewoond door robots. De Golden Apple blijkt uiteindelijk Flora Reinhold te zijn, een personage dat ook in de andere twee delen van deze trilogie terugkeert.

Professor Layton en de Doos van Pandora[bewerken]

In 2009 kwam als vervolg op The Curious Village Professor Layton en de Doos van Pandora uit voor de DS. In tegenstelling tot het eerste deel is dit deel volledig in het Nederlands ingesproken. In dit deel onderzoeken Professor Layton en Luke een mysterieuze doos, de Elyseïsche Kist, waarvan je dood zou gaan als je hem opende. Deze doos zou uiteindelijk een kistje zijn met een dubbele bodem, waarin een belangrijke liefdesbrief werd vervoerd. Het goud waarvan de kist gemaakt is, werd gewonnen onder kasteel Herzen. Bij het goud werd een verschrikkelijk gas gevonden dat mee is gegaan in de kist. Dit gas veroorzaakte illusies en was dodelijk door de legende (omdat je je voorstelde dood te gaan werd de illusie zo echt dat je dood ging), echter toen Layton de kist opende geloofde hij niet dat hij er dood aan zou gaan, daarom bleef hij leven.

Professor Layton en de Verloren Toekomst[bewerken]

In 2010 kwam het laatste deel van de eerste trilogie, Professor Layton en de Verloren Toekomst, uit voor de DS. In dit deel denken de professor, Luke en Flora dat ze tijdreizen, maar eigenlijk worden ze vervoerd naar een diepe ondergrondse grot. Hier worden wetenschappers gevangen gehouden, zodat ze denken dat ze door de tijd zijn geworpen en ze daardoor hard werken om een tijdmachine uit te vinden om terug te kunnen. Dit doen ze voor Clive, die een hele tijd terug in een explosie zijn ouders verloor en deze wil wreken door Londen te verwoesten. Tijdens deze explosie verloor professor Layton echter ook zijn vriendin, Claire.

Tweede trilogie[bewerken]

Professor Layton en de Melodie van het Spook[bewerken]

In 2011 kwam het eerste deel van een nieuwe trilogie Layton uit voor de DS. Professor Layton en de Melodie van het Spook speelt zich enkele jaren voor het begin van de eerste trilogie af, en in dit deel ontmoet professor Layton zijn toekomstige maatje Luke. Hier krijgt hij ook zijn assistente Emmy Altava, een vrouw die Layton een tijd eerder geholpen heeft. Professor Layton en Emmy worden door Luke naar Misthallery gehaald. In Misthallery gaat de legende dat er in tijden van nood een legendarisch spook ten tonele kwam om de dorpelingen te helpen. Nu zou het spook zich echter tegen de burgers hebben gekeerd. Luke weet echter altijd waar de aanslagen plaats zullen vinden. Het blijkt namelijk dat Loosha, een dinosauriër, een grote robot bevecht. Door de dikke mist leek dit een spook te zijn. Als het avontuur is afgerond, heeft Luke een grote fascinatie voor de professor opgebouwd en de twee besluiten dat Luke meegaat op de reizen van professor Layton.

Professor Layton en het Masker der Wonderen[bewerken]

In 2012 kwam Professor Layton en het Masker der Wonderen uit. Bijzonder was dat het spel zich van de DS naar de 3DS verplaatste. Hierdoor konden de puzzels ook 3D bevatten. Professor Layton, Emmy en Luke worden door een oude vriendin van de professor naar de woestijnstad Monte d'Or gehaald, omdat hier vreselijke dingen gebeurden. Een bijzonder masker geeft daar problemen, en de professor moet terug in het verleden denken om te achterhalen wat het masker nu doet.

Professor Layton en de Erfenis van de Azran[bewerken]

Professor Layton en de Erfenis van de Azran kwam in 2013 uit voor de 3DS. Dit is het laatste deel van de tweede trilogie, waar de verhaallijn moest worden beëindigd op een manier dat het verhaal logisch in Professor Layton and the Curious Village kon doorlopen. Layton, Emmy en Luke reizen naar Snowrassa om een levende mummie te vinden. In plaats daarvan vinden ze een ingevroren meisje, dat haar geheugen heeft verloren maar afstammeling van de Azran blijkt. Met haar moeten ze proberen te achterhalen wat er is gebeurd. Vanwege het ontbreken van belangrijke personages als Emmy Altava en Jean Descole in de eerste trilogie, moesten deze twee personages het veld ruimen. Emmy Altava verraadde Layton en Luke en vertrok daarom, vijand Descole bleek de broer van Layton te zijn en daarom besloten de twee geen vijanden meer te zijn, maar afstand van elkaar te nemen in de hoop elkaar ooit vriendschappelijk terug te zien.

Cross-over[bewerken]

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney[bewerken]

In 2014 kwam voor de 3DS de cross-over Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney uit. In dit spel werken archeoloog Layton en advocaat Wright samen om een belangrijke zaak op te lossen. Het spel bevat de puzzelelementen van de Layton-serie en de rechtszaak-elementen van de Phoenix Wright-serie.

Film[bewerken]

Professor Layton en de Eeuwige Diva[bewerken]

In 2010 kwam Professor Layton en de Eeuwige Diva uit. In deze film zitten nog steeds enkele raadsels, maar niet meer de puzzels die in de spelserie voorkomen. Het verhaal draait om de personages uit de tweede trilogie, samen met nog enkele andere bij-personages.

Personages[bewerken]

In deze tabel de belangrijkste personages in de verhaallijnen van de twee trilogieën. De personages uit de spin-off en de film zijn niet meegenomen. De delen zijn in chronologische volgorde, dat houdt dus in:

  1. Professor Layton en de melodie van het spook
  2. Professor Layton en het masker der wonderen
  3. Professor Layton en de erfenis van de Azran
  4. Professor Layton and the Curious Village
  5. Professor Layton en de doos van Pandora
  6. Professor Layton en de verloren toekomst
Personage Omschrijving Deel
1 2 3 4 5 6
Professor Hershel Layton Archeoloog en puzzelliefhebber. Hoofdrol
Luke Triton Leerling van professor Layton. Luke kan met dieren communiceren. Hoofdrol
Emmy Altava Assistente van professor Layton. Kundig in de vechtsport. Hoofdrol
Jean Descole Vijand van Layton, die zijn broer blijkt. Hoofdrol
Flora Reinhold Sidekick en vriendin van Luke. Hoofdrol
Don Paolo Vijand van Layton en vermommingsdeskundige. Hoofdrol
Inspecteur Grosky Inspecteur van Scotland Yard. Bijrol
Inspecteur Chelmey Inspecteur van Scotland Yard en de schrik van elke crimineel. Gastrol Bijrol
Andrew Schrader Voormalig mentor en vriend van professor Layton. Bijrol
Arianna Barde Lukes vriendinnetje en de vriendin van dino Loosha. Gastrol
Loosha Loch Ness-monster lookalike die Misthallery redt van Descole. Gastrol
Clark Triton Vader van Luke en burgemeester van Misthallery. Gastrol
Angela Ledore Oude vriendin van Layton. Gastrol
Aurora Ingevroren meisje dat Azran-afstammeling bleek. Gastrol
Leon Bronev Vader van Layton en Descole. Gastrol
Lady Dahlia Robot-kopie van vroeg overleden Lady Viola. Gastrol
Katia Anderson Kleindochter op zoek naar haar opa Anton. Gastrol
Anton Herzen "Vampier" van Folsense. Blijkt Katia's opa te zijn. Gastrol
Clive Dove Getraumatiseerd door verlies ouders bij een explosie. Gastrol
Claire Folley Layton's vriendin, die door de tijd is geworpen. Gastrol

Externe link[bewerken]