Profibus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Profibus-stekker

Profibus of ook wel PROFIBUS, wat staat voor Process Field Bus, is een datacommunicatiestandaard (veldbus) waarmee automatiseringscomponenten zoals sensoren, actuatoren en controllers informatie uitwisselen.

Geschiedenis en gebruik[bewerken]

De Profibus werd in 1989 ontwikkeld door een samenwerkingsverband van 15 bedrijven en onderzoeksinstituten. Het is de meest gebruikte veldbus met meer dan 20 miljoen aansluitingen ('nodes') wereldwijd. Binnen Europa domineert Profibus, met 60% van de industriële automatiseringsmarkt. De bus is het meest geschikt en wordt het meest gebruikt voor toepassingen in de productieautomatisering en procesautomatisering en wordt inmiddels snel verdrongen door de opvolger op basis van ethernet, Profinet.

Varianten[bewerken]

Er zijn verschillende varianten van Profibus in gebruik:

  • Profibus-PA, waar het zwaartepunt op analoge signalen ligt en die voor de procesindustrie bedoeld is. Dit is een tweedraadsbus waar zowel data als voeding over dezelfde aders lopen. Dit maakt hem geschikt voor explosieveilige omgevingen (Ex-zone 0-1) De overdrachtssnelheid ligt aanzienlijk lager (31,25 kb/sec).
  • Profibus-DP, de meest gebruikte variant, op basis van RS-485, die vooral voor digitale besturingen gebruikt wordt.
  • Profibus-FMS, vooral bedoeld voor communicatie met hogere lagen. Deze vorm van Profibus is nooit een succes geworden.

Externe link[bewerken]