Naar inhoud springen

Projectleider

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een projectleider of projectmanager is iemand die verantwoordelijk is voor het succesvol realiseren van een project. Een projectleider realiseert het project door het coördineren van en/of aansturen van projectmedewerkers, het projectmanagement.

Projectleider is een generieke rol, die men in verschillende vakgebieden tegenkomt. Zo bestaan er bijvoorbeeld projectleiders binnen civiele techniek, bouwkunde en ICT.

In het verleden waren projectleiders veelal gepromoveerde specialisten op hun vakgebied. Anno 2019 wordt de rol van projectleider meer gezien als een apart specialisme.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De taakinhoud van een projectleider is afhankelijk van de fase, waarin het project zich bevindt.

  • In de beginfase van een project bestaat de taak van een projectleider uit het leggen van contacten met de opdrachtgever(s) en de leveranciers van producten en/of diensten. De projectleider verkent in deze fase mogelijke oplossingen (het realisatieproces).
  • In de opstartfase is de projectleider hoofdzakelijk bezig met het optuigen van het projectteam en creëren van voldoende draagvlak voor het project.
  • Tijdens de uitvoering van het project is de projectleider vooral bezig met de uitvoering, het plannen, van het project.
  • In de eind- of opleverfase is de projectleider bezig met afbouwen van het projectteam en het eventueel genereren van vervolgopdrachten.

Een projectleider kan leiding geven aan een zuiver projectteam of aan een projectteam bestaande uit leden van een matrixorganisatie.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Een projectleider is een sociaal vaardig persoon met een brede algemene kennis, opgedaan in projectomgeving. Ook heeft de projectleider kennis van het betreffende vakgebied waar het project actief is. Meestal heeft een projectleider een academische- of HBO+-opleidingsachtergrond.

Er zijn tegenwoordig[(sinds) wanneer?] ook verschillende instituten die projectmanagementopleiding bieden. Internationale aanbieders zijn bijvoorbeeld het Amerikaanse Project Management Institute en het Zwitsers International Project Management Association. Naast deze instituten zijn er veel kleinere aanbieders van projectmanagement trainingen. Er is geen universele standaard van opleidingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]