Coulée verte René-Dumont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Promenade plantée)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Promenade plantée

De Coulée verte René-Dumont of Promenade plantée, kortweg Coulée verte of Promenade, is een wandelpark, 4,7 km lang, in Parijs, dat in 1993 grotendeels op de spoorbedding van de Ligne de Vincennes uit de 19e eeuw is aangelegd. Het ligt in het 12e arrondissement en loopt over afwisselend viaducten, spoordijken, bruggen, gelijkvloerse ruimten en door twee tunnels.

De oude spoorlijn eindigde in het nu verdwenen station Gare de la Bastille bij de Place de la Bastille en werd op 14 december 1969 buiten gebruik gesteld. Het viaduct heet nu le Viaduc des Arts. Het park strekt zich uit van de Opéra Bastille tot aan de Boulevard Périferique aan de oostrand van de stad, op korte afstand van het Bois de Vincennes. De totale oppervlakte van het park bedraagt 3,3 ha. In 2014 werd de officiële naam voor het park Coulée verte René-Dumont, naar de in Frankrijk bekende agronoom en eerste ecologistische presidentskandidaat René Dumont (1904-2001).

begin van de Coulée verte aan de Avenue Daumesnil

De Promenade is ontworpen door de landschapsarchitect Jacques Vergely en de architect Philippe Mathieux, en werd vanaf 1988 ingericht. Voetgangers kunnen met trappen en liften omhoog naar de Promenade. Zij wandelen vanaf de Bastille in een afwisselende, als park ingerichte omgeving over het viaduct zo'n 10 meter boven de Avenue Daumesnil. De bogen onder het viaduct zijn omgebouwd tot winkels, galerieën en kunstnijverheidsateliers. Op de begane grond volgt een fietspad het traject van de Coulée verte. Na enkele kilometers, bij de Jardin de Reuilly, daalt de Promenade tot op straatniveau en liggen de wandel- en fietsroutes naast elkaar. Het oude spoorwegtracée wordt gevolgd tussen gebouwen, over opgeknapte spoorwegbruggen en door twee tunnels, waarna de Promenade zich splitst. De zuidelijke aftakking loopt via een voormalige spoorverbinding tot in het groene Square Charles Péguy, het andere deel loopt in oostelijke richting verder en eindigt vóór de Boulevard Périferique en het Bois de Vincennes bij de Porte de Montempoivre.

Coulée verte door Parijs

Het is niet meer het enige park ter wereld op een viaduct: de High Line op Manhattan en een vergelijkbaar viaduct in Chicago, maar daar ook voor fietsers, werden naar voorbeeld van de Coulée verte aangelegd.

De Coulée verte komt voor in de film Before Sunset (2004).

Externe links[bewerken]