Coulée verte René-Dumont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Promenade plantée)
Ga naar: navigatie, zoeken
Promenade plantée

De Coulée verte René-Dumont of Promenade plantée (kortweg Coulée verte of Promenade) is een langgerekt park in het 12e arrondissement van de Franse hoofdstad, Parijs. Het park, 4,7 km lang, is grotendeels aangelegd op het 19e-eeuwse viaduct van de voormalige spoorweg "Ligne de Vincennes". Deze eindigde in de nu verdwenen Gare de la Bastille bij de Place de la Bastille en werd op 14 december 1969 buiten gebruik gesteld. Het park strekt zich uit van de Opéra Bastille tot aan de "Périferique" aan de oostrand van de stad, op korte afstand van het Bois de Vincennes. De totale oppervlakte van het park bedraagt 3,3 hectare. In 2014 werd de officiële benaming voor het park Coulée verte René-Dumont, genoemd naar de in Frankrijk welbekende agronoom en eerste ecologistische presidentskandidaat René Dumont (1904 - 2001).

begin van de Coulée verte aan de Avenue Daumesnil (Parijs 12de arr.)

De Promenade is ontworpen door de landschapsarchitect Jacques Vergely en de architect Philippe Mathieux en werd vanaf 1988 ingericht. Voetgangers kunnen met trappen en liften omhoog naar de Promenade en wandelen vanaf de Bastille in een afwisselende, parkachtig ingerichte omgeving over het viaduct -le Viaduc des Arts- zo'n 10 meter boven de Avenue Daumesnil. De bogen onder het viaduct zijn omgebouwd tot winkels, galerieën en kunstnijverheidsateliers (zoals het Atelier Camille Le Tallec). Op de begane grond ligt een breed fietspad. Na enkele kilometers, bij de Jardin de Reuilly, daalt de Promenade tot op straatniveau en liggen de wandel- en fietsroutes langs elkaar. Het oude spoorwegtracée wordt gevolgd tussen gebouwen, over opgeknapte spoorwegbruggen en door twee tunnels, waarna de Promenade zich splitst. De zuidelijke aftakking loopt via een voormalige spoorverbinding tot in de groene Square Charles Péguy, het andere gedeelte loopt verder in oostelijke richting om te eindigen bij de Porte de Montempoivre vóór de Boulevard Périferique en het Bois de Vincennes.

Coulée verte door Parijs

Het is niet meer het enige op een viaduct gelegen park ter wereld; op het viaduct de High Line in de Chelsea-buurt van Manhattan is net de eerste fase afgesloten van een vergelijkbaar park en kunnen wandelaars al een deel van het traject betreden. Er is een vergelijkbaar plan voor het oude Reading Viaduct in de Callowhill-buurt van Philadelphia.

De Promenade Plantée komt voor in de film Before Sunset uit 2004.

Externe link[bewerken]