Promptuarii Iconum Insigniorum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Promptuarii Iconum Insigniorum
Voorblad bij de eerste druk
Oorspronkelijke titel Prima [resp. Secunda] pars promptuarii iconum insigniorum à seculo hominum, subiectis eorum vitis, per compendium ex probatissimis autoribus desumptis
Auteur(s) Guillaume Rouillé
Voorwoord Guillaume Rouillé
Illustrator ?
Land Frankrijk
Oorspronkelijke taal Neolatijn
Onderwerp iconografie van 950 portretten (weergegeven in geldmunten) van belangrijke personen in de geschiedenis.
Genre Biografie, historie, iconografie
Oorspronkelijke uitgever Guillaume Rouillé
Oorspronkelijk uitgegeven 1553
Grootte 2 delen
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Geschiedenis

Prima [resp. Secunda] pars promptuarii iconum insigniorum à seculo hominum, subiectis eorum vitis, per compendium ex probatissimis autoribus desumptis[1], kortweg Promptuarium iconum insigniorum (Magazijn van portretten van beroemde personen), is een boek met houtsnedes[2] van portretten, uitgegeven door Guillaume Rouillé.[3] Het werk werd in 1553 gepubliceerd in Lyon, Frankrijk.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk bestaat uit twee delen en bevat 950 portretten van belangrijke personen in de geschiedenis, vormgegeven als geldmunten.[4] Met name veel personen uit de Engelse geschiedenis[5] en de bijbel komen aan bod. Elk portret is voorzien van een beknopte biografie in het Latijn.

In het voorwoord beveelt de uitgever zijn werk aan, door op het nut ervan te wijzen.[6] Het boek is chronologisch opgebouwd; het eerste deel begint met het eerste mensenpaar, Adam en Eva, en eindigt met Varus. Het tweede deel begint met Jezus Christus en eindigt met Hendrik II van Frankrijk (1519-1559).

Zie de categorie Promptuarii Iconum Insigniorum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.