Proosdij Cappenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cappenberg
? – 1802 Koninkrijk Pruisen 
Wapen van Cappenberg
Algemene gegevens
Talen Duits
Religie(s) Rooms-katholiek
Regering
Regeringsvorm Proosdij
Geschiedenis
- 1802

Cappenberg was een proosdij die behoorde tot het Heilige Roomse Rijk. Het slot en klooster van Cappenberg en het nabijgelegen gelijknamig dorp behoren tegenwoordig bestuurlijk tot de Duitse stad Selm.

De status van Cappenberg is in de literatuur niet duidelijk. De proosdij zou niet rijksonmiddellijk zijn, maar tot het prinsbisdom Münster behoren. Anderzijds wordt de proosdij in lijsten vermeld bij de gebieden, die niet bij een kreits zijn ingedeeld.

Sinds 1092 noemde een geslacht zich graaf van Cappenberg. In 1122 stichtte de graaf op de plaats van de burcht een dubbelklooster voor premonstratenzers. Sinds de twaalfde eeuw ontwikkelde zich hieruit een adellijk sticht. Het vrouwenklooster verdween in het midden van de veertiende eeuw.

De proosdij werd op 18 december 1802 op last van Pruisen opgeheven. De Reichsdeputationshauptschluss van 25 februari 1803 vermeldt in artikel 3 de inlijving bij Pruisen.

In 1819 verwierf Heinrich Friedrich Karl vom und zum Stein de proosdij, die in 1826 tot standesherrschaft wordt verheven.

Slot Cappenberg