Prospekt Vernadskogo (metrostation Moskou, Sokolnitsjeskaja-lijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Prospekt Vernadskogo
Проспект Вернадского
Prospekt Vernadskogo
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 1 van Moskou Sokolnitsjeskaja-lijn
Stationsnummer 018
Opening 30 december 1963
Constructie
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Diepte 8 meter
Aansluitend(e) metrostation(s)
Lijn Station
Metrolijn 11 van Moskou Prospekt Vernadskogo
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 42, 120, 153, 224, 246, 363, 494, 497, 616, 661, 715, 793, 810, 830
Trolleylijn(en) 34
Route
Metrolijn 1 van Moskou Richting Volgend station
Kommoenarka Joego-Zapadnaja
Boelvar Rokossovskogo Oeniversitet
Ligging
Okroeg West (Западный)
Coördinaten 55° 41′ NB, 37° 30′ OL
Prospekt Vernadskogo (metro van Moskou)
Prospekt Vernadskogo
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Prospekt Vernadskogo (Russisch: Проспект Вернадского) is een station aan de Sokolnitsjeskaja-lijn van de Moskouse metro.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de stations die nog volgens de blauwdrukken uit de Stalinistische tijd, zij het met een sobere aankleding, in 1959 waren opgeleverd kwam ook voor ondergrondse stations een sober standaard ontwerp. Deze zogeheten duizendpoot werd als eerste toegepast bij de oostelijke verlenging van lijn 3 in 1961. De twee stations van de verlenging van de Sokolnitsjeskaja-lijn, destijds nog Kirovskaja-Froenzenskaja lijn geheten, ten zuidwesten van Oeniversitet waren de eerste van lijn 1 die volgens het nieuwe concept zijn gebouwd. Het station is genoemd naar de straat waar de metrolijn langs loopt. Deze is op haar beurt genoemd naar de Russische academicus Vladimir Vernadski. Het station werd op 30 december 1963 als 67e van het Moskouse net geopend.

Ligging en ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt onder de Oedaltsova Oelitsa bij het het kruispunt met de Prospekt Vernadskogo (Vernadski avenue) . Aan beide uiteinden van het perron is een trap naar de respectievelijke toegangen. Het toegangsgebouw aan de noordkant is in 2001 geïntegreerd in een winkelcentrum. Voetgangers kunnen hier naar buiten bij de Prospekt Vernadskogo of aan de andere kant door het park van de vijftigste verjaardag van de Oktoberrevolutie naar de Mitsjoerinski Prospekt in het rayon Ramenki lopen. In het noordelijke toegangsgebouw staat een marmeren borstbeeld van Vladimir Vernadski van de hand van beeldhouwer Z. Moisejevitsj. Aan de zuidkant sluit de trap aan op een voetgangerstunnel onder de Prospekt Vernadskogo. Deze tunnel heeft toegangen aan beide zijden van de avenue onder andere bij de Zvezdni bioscoop en de bushaltes. Ondergronds is er sprake van een ondiep gelegen zuilenstation in de badkamerstijl van de jaren 60. Het ligt op 8 meter onder straat niveau en heeft twee rijen van 40 vierkante zuilen om het dak en wat daarop staat te ondersteunen. De twee rijen staan op 5,9 meter uit elkaar met een afstand van 4 meter tussen de zuilen. De zuilen zijn bekleed met wit marmer uit de Oeral, terwijl het perron bestaat uit grijs en zwart graniet. De tunnelwanden zijn onder de perronhoogte betegeld met zwarte tegels, daarboven met gele, witte en blauwe tegels. De verlichting bevindt zich tussen de balken van het plafond.

Grote Ringlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de planning was al sprake van een kruisende lijn, deze is later als Grote Ringlijn geconcretiseerd in het ontwikkelingsplan voor de metro uit 1965. Hierom is in het midden van het perron ruimte gereserveerd voor een trap ten behoeve van overstappers tussen de twee lijnen. Een vergelijkbare constructie is al sinds 1983 in gebruik bij de overstap tussen Sevastopolskaja en Kachovskaja. De bouw van het station van de Grote Ringlijn begon echter pas op 23 juni 2017 en volgens het opleveringsschema van maart 2019 zal het in de loop van 2020 worden geopend.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2002 werden 69.700 instappende en 71.200 uitstappende reizigers geteld. Het station is dagelijks geopend tussen 5:35 uur en 1:00 uur. De eerste trein naar het centrum vertrek op even dagen om 5:49 uur, op oneven dagen om 5:44 uur. Naar het zuiden op oneven dagen om 5:58 uur, op even werkdagen om 6:00 uur, op even dagen in het weekeinde om 6:03 uur.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]