Prostitutie in Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geleenstraat overdag

Raamprostitutie vindt in Den Haag plaats in twee afzonderlijke prostitutiegebieden:

Beide straten bevinden zich op loopafstand van station Hollands Spoor.

De ramen zijn doordeweeks geopend van 09.00 uur tot 01.00 uur, en in het weekend tot 01.30 uur.

Er is geen officiële tippelzone.

Geschiedenis[bewerken]

Raamprostitutie[bewerken]

Op welk moment raamprostitutie voor het eerst in Den Haag optreedt is niet bekend. Zeker is, dat raamprostitutie op 'het Zieke' en het Huygenspark al in 1911 genoemd wordt in een debat in de Tweede Kamer[2].

Tot 2005 was er nog een derde, en destijds grootste, prostitutiestraat; de Poeldijksestraat in de Schilderswijk met 300 ramen. Deze ramen werden in 2005 gesloten[1] waarna in januari 2006 de betreffende panden zijn gesloopt.

Tippelprostitutie[bewerken]

Over de historie van tippelprostitutie in Den Haag is nog weinig bekend. Wel bekend is, dat rond 1900 het Binnenhof de, of een, Haagse tippelzone was. Overdag was het Binnenhof een druk verkeersknooppunt, maar 's avonds vond er prostitutie plaats[3].

Om overlast van tippelprostitutie te beperken of 'beheersbaar te maken' stelde Den Haag in 1983[4] een 'tippelzone' in, aan de Waldorpstraat in het Laakkwartier. Er werden voorzieningen gerealiseerd[4] zoals een 'huiskamer' waar de prostituees terechtkonden voor medische zorg, douche, eten, condooms en dergelijke.

Vanaf 2000 werd, mede door de opheffing van het bordeelverbod in 2000 , opheffing[5] van visumplicht voor Oostbloklanden, concentratie van illegalen, dealers en junks, misschien ook[5] door te weinig toezicht van de autoriteiten, de situatie rond de tippelzone naar het oordeel van de autoriteiten onbeheersbaar. Daarop ging Den Haag in 2006[5] op 1 maart over tot opheffing van de tippelzone.