Prostitutie in Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geleenstraat overdag

Raamprostitutie vindt in Den Haag plaats in twee afzonderlijke prostitutiegebieden:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Raamprostitutie[bewerken | brontekst bewerken]

De raamprostitutie op 'het Zieke' en het Huygenspark werd in 1911 genoemd in een debat in de Tweede Kamer[2].

Tot 2005 was er nog een derde, en destijds grootste, prostitutiestraat; de Poeldijksestraat in de Schilderswijk met 300 ramen. Deze ramen werden in 2005 gesloten[1] waarna in januari 2006 de betreffende panden zijn gesloopt.

Straatprostitutie[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1900 was het Binnenhof een Haagse tippelzone. Overdag was het Binnenhof een druk verkeersknooppunt, maar 's avonds vond er prostitutie plaats[3], geslachtsverkeer dus.

Om overlast van straatprostitutie te beperken of 'beheersbaar te maken' stelde Den Haag in 1983[4] een 'tippelzone' in, aan de Waldorpstraat in het Laakkwartier. Er werden voorzieningen gerealiseerd[4] zoals een 'huiskamer' waar de prostituees terecht konden voor medische zorg, douche, eten, condooms en dergelijke.

Vanaf 2000 werd, mede door de opheffing van het bordeelverbod in 2000 , opheffing[5] van visumplicht voor Oostbloklanden, concentratie van illegalen, dealers en junks, misschien ook[5] door te weinig toezicht van de autoriteiten, de situatie rond de tippelzone naar het oordeel van de autoriteiten onbeheersbaar. Daarop ging Den Haag in 2006[5] op 1 maart over tot opheffing van de tippelzone.