Graanmarktkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Protestantse Kerk (Brussel))
Naar navigatie springen Jump to search
Graanmarktkerk

De Graanmarktkerk is een Nederlandstalig protestants kerkgebouw te Brussel, gelegen aan de Nieuwe Graanmarkt 8.

Geschiedenis[bewerken]

De Nederlandstalige protestanten kregen omstreeks 1816, de tijd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, de Augustijnenkerk toegewezen. Het interieur van dit kerkgebouw werd echter tijdens de Belgische Opstand in 1830 vernield, aangezien men er een symbool van de gehate Noord-Nederlanders in zag: De kerk werd namelijk veel gebruikt door Noord-Nederlandse ambtenaren en militairen.

De Nederlandstalige protestantse gemeente hergroepeerde zich echter en kon blijven bestaan, aangezien in de jonge Belgische staat godsdienstvrijheid heerste. In 1854 sloot de gemeente zich aan bij de Bond van Evangelisch-Protestantse Kerken van het Koninkrijk België en in 1857 betrok men een kerk aan de Zoutkaai, het latere Sint-Katelijneplein.

In 1970 ontstond uit de Bond de Hervormde Kerk van België, welke in 1978 opging in de Verenigde Protestantse Kerk in België. Ook in 1970 werd een nieuw, modern, kerkgebouw aan de Nieuwe Graanmarkt geopend, dat het gebouw aan het Sint-Katelijneplein zou gaan vervangen.

Zie ook
Protestantisme in Brussel

Gebouw[bewerken]

Het betreft een gebouw aan een straathoek met open vensters op de benedenverdieping en daarboven een glas-in-betonwand en een licht gebogen dak aan de pleinzijde. Het gebouw wordt geflankeerd door een rechthoekige klokkentoren.