Naar inhoud springen

Proton Mail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Proton Mail
(webmail)
Logo
Type e-maildienst
Taal Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Pools, Portugees, Russisch, Spaans, Turks
Gebruikers 100.000.000 (in 2023)[1]
Eigenaar Proton Technologies AG
Opgericht 16 mei 2014 (10 jaar)
Oprichters Andy Yen
Jason Stockman
Wei Zon
Status Actief
Locatie Plan-les-Ouates, Zwitserland
Programmeertaal PHP
JavaScript
Link Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media


Proton Mail
(software)
Logo
Ontwerper(s) Andy Yen
Ontwikkelaar(s) Proton
Uitgebracht 2013 (10 jaar)
Recentste versie Android: 3.0.17[2][3] Bewerken op Wikidata
(17 oktober 2023)

iOS: 4.10.1[4] Bewerken op Wikidata
(8 december 2023)

Status Actief
Besturingssysteem Microsoft Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Geschreven in PHP, JavaScript
Categorie webmail
Licentie(s) MIT-licentie, GPLv3
Versiebeheer
Website Officiële website
Extra website (mul) Officële webpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Proton Mail (vroeger geschreven als ProtonMail) is een end-to-end-versleutelde e-maildienst opgericht in 2014 door Andy Yen, Jason Stockman en Wei Zon.[5][6][7] Proton Mail maakt gebruik van versleuteling aan de kant van de gebruiker voordat gegevens worden verzonden naar Proton Mail-servers, in tegenstelling tot andere algemene e-mailproviders zoals Gmail en Outlook.com. Hierdoor kunnen medewerkers van Proton Mail de inhoud van de berichten niet lezen.

De dienst kan worden benaderd via webmail, het Tor-netwerk, of via aparte iOS- en Android-apps.[8] Met Proton Bridge kun je de e-maildienst ook gebruiken van andere clients.

Proton Mail wordt beheerd door Proton Technologies AG, een Zwitsers bedrijf dat is gevestigd in het kanton Genève.[9] De servers zijn gevestigd op twee locaties in Zwitserland, buiten jurisdictie van de Verenigde Staten en de Europese Unie.[10] De dienst ontving haar eerste financiering door middel van crowdfunding.

Er zijn zowel gratis als betaalde accountmogelijkheden. Sinds januari 2017 heeft Proton Mail meer dan 2 miljoen gebruikers,[11] en dat groeide tot meer dan 5 miljoen per september 2018,[12] en 100.000.000 gebruikers in 2023.[1] Proton Mail was in eerste instantie alleen te gebruiken op uitnodiging, maar in maart 2016 werd de dienst opengesteld voor het publiek.

Verdere diensten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de beveiligde e-mail worden ook een agenda (Proton Calendar), cloudopslag (Proton Drive), vpn (Proton VPN) en paswoordbeheer (Proton Pass) aangeboden. Daarnaast is er ook Proton For Business met beveiligde zakelijke mail, agenda en een VPN.

Datacentra[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwerp van een Proton Mail-datacentrum.

Proton Mail onderhoudt en heeft eigen serverhardware en een netwerk zodat er geen vertrouwen hoeft te rusten op een derde partij. Het bedrijf heeft een datacentrum in Lausanne en Attinghausen, in een voormalige militaire bunker onder 1.000 meter graniet.[13][14] Aangezien deze servers in Zwitserland staan, vallen deze legaal gezien buiten de jurisdictie van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Volgens Zwitserse wetgeving moeten toegangsverzoeken geldig zijn onder internationale verdragen en worden goedgekeurd door een Zwitserse rechtbank. Aanstaande surveillancedoelen worden op de hoogte gesteld en hebben de mogelijkheid om tegen het verzoek in beroep te gaan bij de rechtbank.

Elk Proton Mail-datacentrum balanceert de verzoeken voor de website, e-mail en SQL-servers. Daarnaast zijn de opslagmedia volledig versleuteld en wordt er alleen gebruikgemaakt van Linux en andere software met een open broncode.[15] In december 2014 kwam Proton Mail bij de RIPE NCC om meer controle te hebben over de nabije internet-infrastructuur.[16]

Privacy[bewerken | brontekst bewerken]

Proton Mail beweert een veiliger alternatief te zijn voor Gmail. Door end-to-end-versleuteling en zero-access heb je alleen zelf toegang tot je e-mail. Ook de andere diensten van Proton zijn versleuteld. Zo is ProtonVPN een no-log-VPN. Het bedrijf beweert op de website geen data te delen met derden.

Begin september 2021 maakte Proton Mail echter zelf bekend[17][18] dat het, ondanks zijn privacybeleid, door de Zwitserse autoriteiten verplicht werd het IP-adres vrij te geven van een Franse klimaatactivist, die daarop door de Franse politie werd gearresteerd.[19]