Provinciaal Hof

From Wikipedia
(Redirected from Provinciaal Hof (Brugge))
Jump to navigation Jump to search
Voorgevel op de Markt van Brugge
Provincieraadszaal

Het Provinciaal Hof is een neogotisch gebouw op de Grote Markt van Brugge. Het is de voormalige zetel van het provinciebestuur van West-Vlaanderen.

Geschiedenis[edit | edit source]

Het gebouw bevindt zich op de plek waar in 1294 de Waterhalle was opgetrokken, een imposant havengebouw. De Waterhalle werd in 1787 afgebroken omdat ze niet meer bereikbaar was voor de schepen. De neoklassieke opvolger werd vanaf 1850 deels gebruikt door het provinciebestuur, tot hij in 1878 afbrandde. Daarop werd een wedstrijd uitgeschreven voor een gebouw waar de provincie en de post onderdak moesten krijgen. Het neogotische ontwerp van de architecten Louis Delacenserie en René Buyck werd geselecteerd. De werken gingen van start in 1887. Het postkantoor opende in 1891 en het Provinciaal Hof in 1892. De laatste delen van het gebouw werden in 1920 afgewerkt.

Sinds het vertrek van de provincieraad in 1999 naar Provinciehuis Boeverbos wordt het Provinciaal Hof vooral nog gebruikt voor plechtigheden en tentoonstellingen.

Het Hof is eigendom van de federale overheid. Het is sinds 2002 beschermd als monument.

Decoratie[edit | edit source]

In de Provincieraadszaal staan tien vorstenbeelden van Hendrik Pickery. De muren zijn beschilderd met portretten van bekende West-Vlamingen. De rest van het gebouw is versierd met meer beelden van Hendrik en zijn zoon Gustaaf Pickery, brandglasramen van Jules Dobbelaere en lusters van Edward De Vooght. In de collectie schilderijen is werk van Joos de Momper, Jan Van de Putte, Jan Baptist van Meunincxhove, naast romantische schilderijen.

Externe link[edit | edit source]

Literatuur[edit | edit source]