Provinciale weg 418

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Provinciale weg 418
Provinciale weg 418
Land Nederland
Provincie Utrecht, Gelderland
Lengte 1,8 km
N418 op autosnelwegen.net
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Kruising De Klomp N224
Overweg Spoorlijn Amsterdam - Elten
Toerit naar snelweg 23 Utrecht - Arnhem A12E35
van/naar Veenendaal

De provinciale weg 418 (N418) is een provinciale weg in de Nederlandse provincies Utrecht en Gelderland. De weg vormt een verbinding tussen de N224 bij De Klomp en de A12 bij Veenendaal.

Vroeger was deze weg onderdeel van de N233, totdat in 2008 de Rondweg-Oost in Veenendaal werd aangelegd waardoor dit nummer een nieuwe route kreeg. Het stuk tussen De Klomp en de A12 kreeg het nieuwe nummer N418. De N418 begint in de provincie Gelderland bij een kruispunt met verkeerslichten in De Klomp met de N224. De weg vervolgt zich in westelijke richting naar de overweg in de spoorlijn Amsterdam - Elten, dit stuk is uitgevoerd als tweestrooks-gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 km/h. Dit gedeelte heeft geen fietspaden of andere voorzieningen waardoor fietsers tussen het overige verkeer moeten rijden. Bij de overweg buigt de weg af naar het zuiden en komt vervolgens ook de provincie Utrecht binnen. Doordat de bebouwing kort op de weg staat veranderd ook het type weg naar een tweestrooks-erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 60 km/h en fietssuggestiestroken. De N418 komt uiteindelijk uit bij de aansluiting Veenendaal-West (23) op de A12. De weg vervolgt zich als Rondweg-West in Veenendaal. De weg heeft in de provincie Gelderland de straatnaam Klompersteeg en in de provincie Utrecht Nieuweweg-Noord.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2017 is begonnen met het aanleggen van een tunnel onder het spoor ter hoogte van de Heiveldweg in het verlengde van de Voorpoort. Door deze tunnel komt de overweg in de N418 te vervallen. Eind 2019 moet de tunnel klaar zijn. Hierbij zal de Nieuweweg-Noord worden overgedragen aan de gemeente en geen onderdeel meer uitmaken van de N418.[1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Provincie Utrecht: Spoorproject tunnels Veenendaal geraadpleegd op 4 juni 2018