Piacenza (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Provincie Piacenza)
Piacenza (PC)
Provincie van Italië Vlag van Italië
Wapen
Kaart met ligging provincie
Kaart met ligging provincie
Situering
Regio Emilia-Romagna
Coördinaten 45°3'NB, 9°42'OL
Algemeen
Oppervlakte 2589 km²
Inwoners 265.000
(103 inw./km²)
Hoofdstad Piacenza
Overig
Hoogste punt Monte Lesima (1724 m)
Aantal gemeenten 48
Detailkaart
Kaart van Piacenza (PC)
Portaal  Portaalicoon   Italië

De provincie Piacenza is gelegen in het uiterste westen van de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. In het noorden grenst ze aan de Lombardische provincies Lodi en Cremona, in het oosten aan de provincie Parma, in het zuiden aan de Ligurische provincie Genua en ten slotte liggen ten westen van Piacenza het Piëmontese Alessandria en Lombardische Pavia.

De provincie wordt in het noorden geheel begrensd door de rivier de Po. Het vlakke deel van de provincie, in de nabijheid van de rivier is het dichtstbevolkt en sterk geïndustrialiseerd. De hoofdstad Piacenza is door de Romeinen gesticht omstreeks 216 voor Christus als Placentia en groeide uit tot de belangrijkste Romeinse vestiging in de Povlakte. Uit deze periode is slechts weinig over gebleven. In het hedendaagse Piacenza zijn vooral middeleeuwse monumenten te vinden, zoals de 12e-eeuwse Dom en 13e-eeuwse Palazzo del Comune.

Het achterland van de provincie is bergachtig. Op de eerste lage heuvels van de Apennijnen worden veel druiven verbouwd. De wijnen uit de provincie hebben een goede naam. Het belangrijkste dal van het gebied is het Val Trebbia. Hier ligt Bobbio dat vooral bekend is vanwege de Ponte Gobbo. Deze historische brug steekt met 11 grote bogen over de brede bedding van de Trebbia over. Het hoogste deel van het bergland maakt deel uit van de zogenaamde: Quattro Province. De geïsoleerde bergstreek die verspreid is over de provincies Genua, Alessandria, Pavia en Piacenza heeft een heel eigen cultuur. Het gebied heeft eigen feestdagen maar staat vooral bekend om de bijzondere dans en muziek.

Belangrijke plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Duomo
Palazzo del Comune
Sant'Antonino

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]