Proxima Centauri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Proxima Centauri
Alpha Centauri relative sizes-nl.png
Sterrenbeeld Centaur (Centaurus)
Bayer-aanduiding -geen-
Waarnemingsgegevens
Rechte klimming 14u29m43s
Declinatie
(Epoche 2000)
-62° 40' 46"
Magnitude 11
Details
Lichtkracht 0,000 052 (xZon)
Spectraalklasse M5.5Ve
Temperatuur (K) ~3000 K
Afstand* (lj) parallax 0,772" = 4,22 lichtjaar
Straal 0,145 (xZon)
Massa 0,123 (xZon)
Meervoudig in systeem met Alpha Centauri
afstanden aangegeven als "parallax xxx = yyy lj" zijn herleid uit de in de bron aangegeven parallax
Portaal  Portaalicoon   Heelal

Proxima Centauri is de ster die zich het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt, op 4,22 lichtjaar, zoals de benaming ook aangeeft: vertaald uit het Latijn is dat "de dichtstbijzijnde van het sterrenbeeld Centaur". Het is een zwakke rode dwerg die niet met het blote oog te zien is en pas in 1915 ontdekt werd. Joan Voûte merkte in 1917 op dat Proxima Centauri iets dichterbij staat dan Alpha Centauri.[1]

De ster vormt mogelijk een dubbelster met de heldere ster Alpha Centauri, die zelf ook weer uit twee componenten bestaat, namelijk Alpha Centauri A en Alpha Centauri B. Als derde ster van het Alpha Centauri-stelsel wordt Proxima Centauri daarom ook wel Alpha Centauri C genoemd. De afstand tot het baricentrum van Alpha Centauri A/B is 15.000 ± 700 AE. Het is nog onzeker of Proxima Centauri een gesloten baan om Alpha Centauri beschrijft, maar wanneer dit het geval is, zal de omlooptijd van Proxima zeer lang zijn, in de orde van een miljoen jaar.

Proxima Centauri heeft een onrustig oppervlak met stervlammen, zo bleek uit röntgenwaarnemingen met het Chandra X-Ray Observatory.[2]

2Mass opname van Proxima Centauri

Planeten rond Proxima Centauri[bewerken]

In 1994 werd via de variaties in de eigenbeweging van Proxima Centauri bepaald dat de ster waarschijnlijk een planeet heeft met een massa van 0,8 keer die van Jupiter. Volgens dezelfde bronnen zijn er echter ook andere oorzaken die de bewegingen kunnen verklaren, maar de planeethypothese is de waarschijnlijkste, met ongeveer 25% kans op een andere oorzaak. Als deze theorie juist blijkt te zijn zal deze planeet waarschijnlijk de dichtstbijzijnde exoplaneet zijn.

Volgens de planeethypothese draait de planeet op een afstand van 0,17 AE rond Proxima Centauri. De leefbare zone rond Proxima Centauri reikt tot 0,06 AE, dus aardachtig leven is niet mogelijk op de planeet. Die zou ongeveer evenveel licht krijgen als wanneer hij bij ons zonnestelsel in de planetoïdengordel zou staan en de temperatuur zou tussen die van Mars en Jupiter liggen.

Reizen naar Proxima Centauri[bewerken]

Hoewel Proxima Centauri na de zon de dichtstbijzijnde ster is, is de afstand tussen de aarde en Proxima Centauri te groot om reizen naar Proxima Centauri realistisch te kunnen noemen. Met de huidige stand van de technologie zou een reis duizenden jaren duren.

Onbemand[bewerken]

De eerste ruimtesonde die snel genoeg ging om aan de aantrekkingskracht van de zon te ontkomen was de Pioneer 10 (1969). Als Pioneer 10 richting Proxima Centauri zou vliegen, dan zou de satelliet met zijn snelheid van 2,6 AE per jaar er 103.846 jaar over doen om Proxima Centauri te bereiken. De snelste sonde ooit, de Helios II, die gelanceerd werd in 1976, zou er 18.000 jaar over gedaan hebben met zijn topsnelheid van 70,2 km/s, maar deze sonde zal door zijn omloopbaan nooit het zonnestelsel verlaten. Project Longshot – een ontwerp uit 1990 dat nooit gebouwd is – zou Alpha Centauri theoretisch in ongeveer 100 jaar kunnen bereiken, uitgaande van aandrijving met kernfusie. De gemiddelde snelheid zou 12.700 km/s zijn.

Bemand[bewerken]

De Apollo 10 bereikte een snelheid van 11 km/s, de hoogste snelheid tot nog toe door een bemand ruimteschip. Daarmee zou Proxima Centauri in ongeveer 110.000 jaar bereikt worden. [3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]