Pruimtabak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus Tiger-pruimtabak (1890-1920)

Pruimtabak is grofgesneden tabak, die niet gerookt wordt, maar waarop men kauwt of pruimt. Vervolgens wordt, na enige tijd, de tabak uitgespuugd. Soms gebruikt men daarvoor een speciaal bakje, kwispedoor genaamd.

Het gebruik ervan is een van de oudste vormen van tabaksconsumptie en was al bekend bij de indianen in Amerika. De piek in consumptie was in de 19e eeuw totdat de komst van sigaretten het gebruik van pruimtabak verdrong.

In de 20e eeuw was pruimtabak met name zeer populair bij honkballers in de Verenigde Staten. Het beeld op tv van tabakkauwende en -spugende spelers was exemplarisch, totdat dit in navolging van de antirookcampagnes werd verboden.

Het kauwen van tabak is in de meeste openbare ruimtes niet verboden en is tegenwoordig ook met verschillende smaaktoevoegingen te verkrijgen, onder andere: drop, honing en krenten.

Gezondheid[bewerken]

Hoewel onderzoekers beweerd hebben dat het gebruik van pruimtabak minder schadelijke gevolgen zou hebben dan het roken van tabak, kan het gebruik van pruimtabak kanker veroorzaken, met name in de mond en keel.[1]

Zie ook[bewerken]