Prüm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Prum)
Voor de gelijknamige rivier, zie Prüm (rivier).
Prüm
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Prüm
Prüm (Rijnland-Palts)
Prüm
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts Rijnland-Palts
Landkreis Eifelkreis Bitburg-Prüm
Verbandsgemeinde Prüm
Coördinaten 50° 12′ NB, 6° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 22,87 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
5.529
(242 inw./km²)
Hoogte 460 m
Burgemeester Mathilde Weinandy (CDU)
Overig
Postcode 54595
Netnummer 06551
Kenteken BIT (alternatief: PRÜ)
Stad 5
Gemeentenr. 07 2 32 296
Website www.pruem.de
Locatie van Prüm in Eifelkreis Bitburg-Prüm
Kaart van Prüm
Foto's
Prüm
Prüm
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Prüm is een gemeente in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, gelegen in het district Bitburg-Prüm. De plaats telt 5.529 inwoners[1] en maakt deel uit van de gelijknamige Verbandsgemeinde met 44 gemeenten en 22.500 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 721 werd in Prüm door de Karolingers de Abdij van Prüm gesticht. Nabij Prüm werd ook de verdeling van het rijk van Lotharius I besloten met het Verdrag van Prüm.

Prüm maakte deel uit van het keurvorstendom Trier maar was omgeven door Viandens gebied (Kronenburg, Neuerburg, Bitburg). Na Waterloo werd Prüm met het hele oostelijke deel van Vianden door het congres van Wenen aan Pruisen toegewezen. Daar ging het deel uitmaken van de nieuwe Rijnprovincie. Bij de opdeling van Pruisen door de geallieerden in 1946 kwam Prüm terecht in de deelstaat Rijnland-Palts.

Daarnaast is Prum ook bekend vanwege een grote explosie in 1949. Ten gevolge van een brand in een bunker in de Kalvarienberg explodeerde zo'n 500 ton springstof, die gebruikt zou worden bij het verwijderen van de bunkers van de Westwall. De explosie liet een krater van zo'n 20 meter diep na, waarbij aarde en steenbrokken over kilometers weggeslingerd werden. Hierbij werden verschillende heropgebouwde huizen (zwaar) beschadigd. Door een tijdig evacuatiebevel vielen in de stad relatief weinig slachtoffers (12 doden en 15 gewonden).

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het benedictijnenklooster werd in 1794 door de Fransen opgeheven. Sinds 1802 is de abdijkerk parochiekerk, die in 1950 tot basiliek verheven werd. In deze Sint-Salvator-basiliek ligt keizer Lotharius I begraven. De kerkschat bevat talrijke relieken, waaronder partikels van de Heilige Sandalen van Christus, de Heilige Drie Heelmeesters en verschillende vroege martelaren. Onder meer Arnhem, Oldenzaal en Voorst hebben een historische band met de abdij.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Prüm van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.