Przemysl I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Przemysl I van Polen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Przemysl I van Polen

Przemysł I van Groot-Polen (5 juni 1220/4 juni 12214 juni 1257), was de zoon van Wladislaus Odonic en van Hedwig van Pommeren.

Bij de dood van zijn vader erfde Przemysł het deel van Groot-Polen dat door zijn vader gecontroleerd werd en werd ook hertog van Ujście. Hij poogde spoedig ook de rest van Groot-Polen onder controle te krijgen. Na de dood van Hendrik II de Vrome in 1241 in de slag bij Legnica, verwierven Przemysł en zijn broer Boleslaw de hertogdommen Poznań en Gniezno. Zij slaagden er ook in om de delen van Groot-Polen te veroveren die onder controle waren van de hertog van Silezië.

In 1244 trouwde hij met Elisabeth, dochter van Hendrik II de Vrome. In ruil verkreeg hij van Władysław, hertog van Opole, de herindeling van Kalisz in Groot-Polen. In 1247 werd Przemysł hertog van Poznań en Kalisz, maar werd er de plaatselijke adel toe gedwongen Kalisz aan Boleslaw te geven. Hij verwierf ook Santok van Bolesław II van Liegnitz en ging een bondgenootschap aan met Bogufał II, de bisschop van Poznań. In 1249 ruilde hij opnieuw met zijn broer en gaf hem Gniezno en werd zelf hertog van Poznań en Kalisz. In 1250 nam Przemysł zijn broer Boleslaw gevangen werd zo de enige heerser van Groot-Polen (Poznań, Gniezno en Kalisz) tot 1253, toen Boleslaw werd vrijgelaten en Kalisz en Gniezno terugkreeg.

Przemysl nam deel aan de heiligverklaring van de heilige Stanislas in 1254) in Krakau.

Op buitenlands gebied, was zijn belangrijkste bekommernis de expansie van Brandenburg.

Zijn broer Boleslaw volgde hem na zijn dood op als hertog van Groot-Polen.

Kinderen[bewerken]

Przemysł en Elisabeth hadden volgende kinderen:

  1. Przemysł II
  2. Constance (1245/6–1281) in 1260 gehuwd met Koenraad I van Brandenburg
  3. Euphrosina, abdis in Trzebnica
  4. Anna (1253– na 1295), abdis in Owińska
  5. Euphemia (12531298), non in Wrocław

Externe links[bewerken]