Przewalski's roodmus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Przewalski's roodmus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Przewalski's roodmus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Urocynchramidae
Geslacht:Urocynchramus
Soort
Urocynchramus pylzowi
Przewalski, 1876
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Przewalski's roodmus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Przewalski's roodmus (Urocynchramus pylzowi) is een bijzondere zangvogel uit de berggebieden van Midden- en West-China. De soort is vernoemd naar Nikolaj Przewalski, de Russische ontdekkingsreiziger die de soort ontdekte en beschreef.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Przewalski's roodmus is een kleine vogel die lijkt op meesroodmus (die tot de vinkachtigen behoort). De staart is lang en de geslachten verschillen onderling. Zo zijn de mannetjes felroze op de keel, borst en buik. Beide geslachten zijn bruingestreept op de rug en vleugels. De snavel is dunner dan die van de roodmussen. Het verschil met vinken en gorzen is vooral de lengte van de buitenste handpennen (veren van de vleugel) die bij vinken en gorzen rudimentair is, maar niet bij deze soort.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Przewalski's roodmus komt voor op een hoogte van tussen de 3050 m en 5000 m, meestal in paren tijdens het broedseizoen en in kleine groepjes tijdens de winter.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Lange tijd bleef onduidelijk of deze vogel gerekend moest worden tot de roodmussen (vinken) of tot de gorzen. Groth (2000) kwam op grond van moleculair-genetisch onderzoek tot de conclusie dat deze vogel noch tot de gorzen noch tot de vinken behoorde en plaatste deze soort in een monotypische familie de Urocynchramidae.[2] Overigens was dit geen bijster origineel idee, want dat was ook al in 1918 voorgesteld.[3]