Pseudo-euclidische ruimte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een pseudo-euclidische ruimte is een eindige-dimensionale reële vectorruimte samen met een niet-gedegenereerde[1], niet-definiete kwadratische vorm. Zo'n kwadratische vorm kan, na een verandering in coördinaten, geschreven worden als

waar x = (x1, ..., xn), n de dimensie van de ruimte is en waar 1 ≤ k < n.

Een zeer belangrijke pseudo-euclidische ruimte is de minkowski-ruimte, het wiskundige kader, waarin Albert Einsteins speciale relativiteitstheorie het meest natuurlijk in wordt geformuleerd. Voor een minkowski-ruimte geldt dat n = 4 en k= 3. Voor echte euclidische ruimten geldt dat k = n, zodat de kwadratische vorm dus positief-definiet en niet indefiniet is.

Een andere pseudo-euclidische ruimte is het vlak z= x + yj, dat bestaat uit de split-complexe getallen, uitgerust met de kwadratische vorm

De grootte van een vector x in de ruimte wordt gedefinieerd als q(x). In een pseudo-euclidische ruimte bestaan er, dit in tegenstelling tot in een euclidische ruimte, niet-nul zijnde vectoren met grootte nul, en ook vectoren met negatieve grootte.

Geassocieerd met de kwadratische vorm q is het pseudo-euclidische inwendig product

Deze bilineaire vorm is symmetrisch, maar niet positief-definiet, zodat het geen "echt" inwendig product is.

Een interessante eigenschap van de pseudo-euclidische ruimte is dat deze ruimte niet alleen een eenheidsbol {x : q(x) = 1} is, maar ook een tegenbol {x : q(x) = -1}. Deze hyperoppervlakken zijn in werkelijkheid veralgemeende hyperboloïden.

Zie ook[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. "Niet gedegenereerd" komt er hier op neer dat er geen termen ontbreken.

Referenties[bewerken]

  • (en) Szekeres, Peter, A course in modern mathematical physics: groups, Hilbert space, and differential geometry, Cambridge University Press, 2004. ISBN 0521829607.
  • (en) Novikov, S. P.; Fomenko, A.T.; [uit het Russisch in het Engels vertaald door M. Tsaplina], Basic elements of differential geometry and topology, Dordrecht; Boston: Kluwer Academic Publishers, 1990. ISBN 0792310098.