Psilocybe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Psilocybe
Psilocybe semilanceata
Psilocybe semilanceata
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales
Familie:Strophariaceae
Geslacht
Psilocybe
(Fr.) P.Kumm. (1871)
Afbeeldingen Psilocybe op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Psilocybe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Psilocybe is een geslacht van schimmels uit de familie Strophariaceae. Het geslacht komt wereldwijd voor. Soorten zijn onder andere: Psilocybe cubensis, Psilocybe mexicana en Psilocybe semilanceata, die ook in België en Nederland voorkomt en daar puntig kaalkopje genoemd wordt.

Een andere soort wordt 'Teonanacatl' genoemd door de Azteken. Psilocybe cubensis is 'Di-shi-tjo-le-rra-ja' (oftewel: 'heilige mestpaddenstoel') in de taal van de Mazateken. Deze soort is bekend als paddo, psilo en 'magic mushroom'.

Beschrijving[bewerken]

Psilocybe-soorten worden zelden groter dan een tiental centimeter en zijn bruin tot bijna wit van kleur, de psycho-actieve exemplaren kleuren blauw bij kneuzing. De soorten zijn saprofyt en groeien op dode organismen, rottende planten, mest en dergelijke. Moleculair onderzoek[1] toont echter aan dat Psilocybe polyfyletisch is en dat met name de blauw-kleurende exemplaren tot een andere clade behoren dan de niet-verkleurende.

Actieve bestanddelen[bewerken]

Enkele soorten bevatten hallucinogene stoffen, onder andere psilocybine en psilocine (vandaar de bijnaam 'vlees van de goden'); beide zijn tryptaminederivaten en erg verwant met de neurotransmitter serotonine. Een bekende soort die als drug gebruikt wordt is het puntig kaalkopje (Psilocybe semilanceata).[2]

Toepassingen[bewerken]

In Zuid-Amerika worden heilige paddenstoelen al sinds mensenheugenis gebruikt om in buitennormale- of niet-alledaagse bewustzijnstoestanden te geraken. Maar ook in Europa zijn oude af- en uitbeeldingen gevonden die verwijzen naar de grote rol die magische paddenstoelen speelden in het leven van onze voorouders.

De grote paddenstoelenonderzoekers Valentina en Gordon Wasson[bron?] ontdekten voor de Tweede Wereldoorlog dat bij enkele Mexicaanse Indianenvolken de oude rituelen van de heilige paddenstoel nog bestonden. Toen westerse onderzoekers door sjamanen zoals Maria Sabina in staat werden gesteld zelf de werking van het kaalkopje te leren kennen, ging er een schok van verlichting door het wereldje van waarheidszoekers. Eindelijk was het vlees van de goden teruggevonden en in de jaren zestig nam de belangstelling voor Indiaanse rituelen enorm toe. Talloze mensen zochten met behulp van deze paddenstoelen een geestelijke ervaring die wel als mystiek wordt omschreven.

Externe links[bewerken]