Psychometrie (psychologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Psychologie
Psy logo.jpg

Basisdisciplines
functieleer
sociale psychologie
ontwikkelingspsychologie
gedragsanalyse
cognitieve psychologie
biologische psychologie
klinische psychologie
neuropsychologie
persoonlijkheidsleer

Andere disciplines
humanistische psychologie
arbeids- en organisatiepsychologie
psychologie van arbeid en gezondheid
leerpsychologie
rechtspsychologie
dieptepsychologie
gestaltpsychologie
ethologie
culturele psychologie
psychometrie
psychonomie
psycholinguïstiek
evolutionaire psychologie
psychohistorie

Gerelateerde onderwerpen
lijst van psychologen
psychologie van A tot Z

Portaal  Portaalicoon  Psychologie

Psychometrie is een wetenschap die zich bezighoudt met de technieken van het meten van psychologische fenomenen zoals kennis, vaardigheden, attituden, eigenschappen en persoonskenmerken. Onderwerp van onderzoek zijn doorgaans de verschillen tussen individuen of tussen groepen van individuen. Als hulpwetenschap wordt psychometrie gebruikt binnen de marketing, ontwikkelingspsychologie en andere sociale wetenschappen.

Binnen de psychometrie zijn de voornaamste onderzoeksgebieden het formuleren en verfijnen van de theoretische onderbouwing van het meten op zichzelf, alsook het ontwikkelen en verfijnen van specifieke psychometrische 'meetinstrumenten' (zie psychometrisch instrument).

Voorbeelden van psychometrische instrumenten zijn het intelligentiequotiënt en gestandaardiseerde lees- en rekenvaardigheidstesten.

Psychometrie en Privacy[bewerken]

De grote hoeveelheden data die door databrokers worden verzameld worden gebruikt om profielen van mensen op te stellen, waarin onder andere hun psychologische zwakheden worden geanalyseerd.[1] Toegang tot deze kennis wordt binnen deze markt doorverkocht.

Psychometrie in de politiek[bewerken]

Het vakgebied is in opspraak door de onthullingen dat de Brexit en Trump campagnes grootschalig gebruik maakten van psychologische profielen die volledig geautomatiseerd werden opgesteld van twijfelende kiezers.[2][3] Daardoor konden er berichten aan hen worden opgesteld die hen aansprak op hun angsten en denkstijlen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Federal Trade Commission, Databrokers - a call for transparency and accountability. Federal Trade Commission (05-2014). Geraadpleegd op 30-05-2017
  2. (en) Jamie Doward, Alice Gibbs, Did Cambridge Analytica influence the Brexit vote and the US election?. The Guardian (2017-03-04). Geraadpleegd op 2017-05-30
  3. Concordia, The Power of Big Data and Psychographics, 2016-09-27.