Public switched telephone network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Public switched telephone network (PSTN) is de benaming van het wereldwijd gebruikte telefonienetwerk.

Netwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk was dit netwerk volledig analoog en alleen bedoeld voor vaste telefonie; tegenwoordig[(sinds) wanneer?] is het volledig digitaal en ook voor mobiele telefoontoestellen geschikt.

Het PSTN is grotendeels ontstaan uit ITU-T-standaarden en gebruikt E.163/E.164-adressen (populairder bekend als telefoonnummers).

Intern is het netwerk verbonden met telefooncentrales die voor de juiste verbindingen zorgen. Oorspronkelijk werden deze verbindingen handmatig opgezet door een operator, tegenwoordig[(sinds) wanneer?] is dit volledig geautomatiseerd.

Een basiskanaal van PSTN heeft een bandbreedte van 64 kbit/s. Het spraaksignaal wordt gedigitaliseerd op 8 kHz (8 bits PCM) en verloopt tegenwoordig[(sinds) wanneer?] volledig digitaal over het PSTN (volgens de G.711-codec). Alleen de eindpunten zijn vaak nog analoog (POTS), alhoewel er ook heel wat digitale (ISDN) eindpunten zijn.

Eindpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de kant van de eindgebruiker kan men twee standaarden hanteren:

  • POTS: de oorspronkelijke analoge standaard;
  • ISDN: de digitale opvolger ervan.

Afhankelijk van dit type lijn heeft de eindgebruiker een aangepast telefoontoestel nodig: een analoog telefoontoestel op een POTS-lijn en een digitaal ISDN-telefoontoestel op een ISDN-lijn.

PSTN wordt vaak verward met POTS, maar betekent dus niet hetzelfde. PSTN verwijst naar de gehele infrastructuur en POTS naar het analoge gedeelte hiervan.

Afschaffing[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt PSTN door KPN deels afgeschaft per 1 september 2019.[1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Einde ISDN en PSTN aangekondigd, www.bellen.com, 19 april 2017