Publiciteitseffect

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
11-01-2019
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Dit is een wat meer uitgebreide woordenboekdefinitie: het woord wordt uitgelegd en meer wordt er niet gedaan, het is dus geen encyclopedisch artikel.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Het publiciteitseffect of reclame-effect kan zowel kwantitatief als kwalitatief gemeten worden. Het kwantitatief effect is het effect op de verkoopcijfers van een onderneming. Het kwalitatief effect is de psychologische behoefteverwekking die de houding van de consument ten aanzien van het product bepaalt. Vance Packard beschrijft de manipulatie van het onderbewustzijn door het verwerken van sublimininale boodschappen in TV-commercials en films. Ook verkiezingsuitslagen worden beinvloed door politieke reclame die inwerkt op psychologische impulsen.

Referenties[bewerken]

  • Vance Packard : The Hidden Persuaders, New York 1957
  • Willy van Ryckeghem: De Meting van het Publiciteitseffect, HSHEW Gent 1961