Naar inhoud springen

Publieksdiplomatie van Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De publieksdiplomatie of publieke diplomatie van Israël wordt gevoerd om rechtstreeks met burgers van andere landen te communiceren, met de bedoeling hen te informeren en te beïnvloeden zodat zij de strategische doelstellingen van de Israëlische regering steunen of minstens tolereren.

Onder vroege zionisten was het gebruikelijk om communicatieve inspanningen als propaganda te bestempelen. Theodor Herzl gebruikte de term op het 3de Zionistische Congres in 1899, waar hij mede-Zionisten in het publiek vroeg "zich op propaganda toe te leggen".[1] In die tijd werd de term "propaganda" als neutraal beschouwd. Sedert halverwege de 20e eeuw, en vooral na de Nazipropaganda werd de term pejoratief, en gebruikt door critici die pro-Israëlische communicatie afschilderen als “misleidend” en “manipulatief”.

De benaming Hasbara werd formeel in het Zionistische vocabulaire geïntroduceerd door Nahum Sokolow, van 1931 tot 1935 voorzitter van de Zionistische Wereldorganisatie. Hasbara (Hebreeuws: הַסְבָּרָה) is moeilijk te vertalen, maar betekent ruwweg "uitleggen". Het is een communicatieve strategie die "acties probeert uit te leggen, of ze nu gerechtvaardigd zijn of niet". Het “uitleggen” in hasbara wordt dan een "reactieve en gebeurtenisgestuurde aanpak" genoemd.

Sedert de jaren ‘60 labelen Israëlische woordvoerders hun communicatie meestal als publieksdiplomatie, niet als hasbara, wat wijst op een verschuiving in strategie. Een focus op louter "uitleggen" wordt als te passief-defensief beschouwd, vandaar de voorkeur om meer proactief de agenda te bepalen, als onderdeel van een integrale, strategische langetermijnaanpak. Ook wordt gevreesd dat “hasbara” een bijklank van “propaganda” heeft.[2]

Verschillende takken van de Israëlische overheid en pro-Israëlische maatschappelijke organisaties doen aan publieksdiplomatie, en onder meer:

  • Het Israëlisch defensieleger (IDF) speelt een belangrijke rol in de publieksdiplomatie van de Israëlische regering. Het IDF heeft een uitgebreide staf met meer dan 400 medewerkers, en hun Engelse Facebook-pagina is een van de meest gevolgde legerpagina's wereldwijd. Binnen het IDF is de COGAT-eenheid (Coordination of Government Activities in the Territories) verantwoordelijk voor samenwerking met de Palestijnse Autoriteit, met een eigen woordvoerdersunit en socialemediakanalen in het Engels en Arabisch.
  • Binnen de diensten van de Israëlische premier zijn de Government Press Office (GPO), de Public Diplomacy Directorate en de National Information Directorate betrokken bij de publieksdiplomatie.
  • Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een Public Diplomacy Directorate met verschillende divisies, waaronder media en public affairs, culturele zaken en wetenschappelijke samenwerking, en digitale diplomatie.
  • Pro-Israëlische maatschappelijke organisaties ondersteunen de Israëlische publieksdiplomatie, vooral dan in de Verenigde Staten, met verenigingen als StandWithUs, het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), The Washington Institute for Near East Policy (WINEP), de Anti-Defamation League (ADL), Christians United for Israel (CUFI), AMCHA, de Israel on Campus Coalition en anderen.
  • In 2001 werd met de steun van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken de Hasbara Fellowships opgericht, een organisatie die – vooral Amerikaanse – studentenleiders naar Israël brengt en hen opleidt tot effectieve pro-Israël activisten op universiteitscampussen.[3]
  • In 2010 lanceerde het Israëlische Ministerie van Informatie en Diaspora Affairs de PR-campagne "Masbirim Israel" om burgers aan te moedigen de internationale perceptie van Israël te verbeteren door met hun contacten in het buitenland over het land te praten.[4]