Publieksprijs voor het Nederlandse Boek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Publieksprijs voor het Nederlandse boek, ook Boek van het jaar genoemd, is een literatuurprijs die in 1987 werd ingesteld door de Stichting CPNB en sindsdien jaarlijks wordt uitgereikt. Tot en met 1991 was het een oeuvreprijs. Sindsdien worden afzonderlijke boeken bekroond. De prijs wordt jaarlijks in november uitgereikt.

Anders dan bij veel andere literatuurprijzen, wordt voor deze prijs geen speciale jury ingesteld. Iedere lezer kan vanaf eind oktober zijn stem uitbrengen en hoewel er door boekverkopers en bibliothecarissen een lijst van zes boeken wordt genomineerd, hoeven de kiezers zich niet tot deze keuze te beperken. Daarnaast wordt er ook een Kernjury samengesteld, die jaarlijks uit 275 leden bestaat. Zij ontvangen de zes genomineerde boeken en dienen deze gedurende de stemperiode te lezen en net als de lezers hun stem uit te brengen. Het totaal van de publieksstemmen en de stemmen van de Kernjury bepaalt dan uiteindelijk het winnende boek. Voor de prijs komt niet alleen oorspronkelijk Nederlands werk in aanmerking, maar ook buitenlandse schrijvers van wie vertalingen in het Nederlands zijn verschenen, kunnen de prijs ontvangen.

Van 1992 tot en met 2000 heette de prijs de Trouw Publieksprijs (voor het Nederlandse Boek). Sinds 2001 zijn de Nederlandse Spoorwegen sponsor van de prijs en is de naam NS Publieksprijs (voor het Nederlandse Boek). De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de trein.

Vier auteurs hebben de prijs tweemaal gewonnen (in chronologische volgorde): Annie M.G. Schmidt, Hella Haasse, Geert Mak en Joris Luyendijk. De enige auteur die de prijs driemaal wist te winnen is Michel van Egmond: in 2013, 2014 en 2017.

Winnaars[bewerken]