Jan Paagman Sterrenwacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Publiekssterrenwacht Jan Paagman
Organisatie Stichting Volkssterrenwacht Mercurius
Locatie Asten
Website Website
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

De Jan Paagman Sterrenwacht is publiekssterrenwacht gelegen in Asten Noord-Brabant (Nederland) dat is aangesloten bij een landelijk samenwerkingsverband, de LSPS.[1]

Geschiedenis van de sterrenwacht[bewerken]

Jan Paagman en Andre Sypkens (studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven) waren begin jaren 1960 initiatiefnemers van het plan om een astronomische telescoop te bouwen. Zij slepen ze een spiegel met een diameter van 24 centimeter, met de bedoeling om een Newton telescoop met een focus van 180 centimeter te bouwen. Paagman overleed onverwachts in 1965. Sypkens wilde het project niet meer voortzetten. De vader van Paagman besloot zich (onanks dat sterrenkunde niet zijn hobby was) in de technische details van een sterrenkijker verdiepen. Hij wilde een blijvend monument oprichten voor zijn overleden zoon. Ben Paagman ontwierp de kijker en koepel. Tijdens praktijkopdrachten maakten leerlingen van de lagere- en de middelbare technische school deze onderdelen. De kijker werd geplaatst bij het huidige Museum Klok & Peel in Asten in een nieuw gebouwd koepelgebouw. Op 23 mei 1980 vond de officiële opening plaats. De 24 centimeter Newton telescoop werd in het jaar 2000, als gevolg van voortschrijdende technische mogelijkheden, vervangen door een moderne Celestron C14 telescoop.

Publieksactiviteit en Verenigingsactiviteit[bewerken]

De Jan Paagman Sterrenwacht is een publiekssterrenwacht met de maatschappelijke doelstelling om sterrenkunde bereikbaar te maken voor een groot publiek. Het beheer van de accommodatie en de organisatie van publieksactiviteiten vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van een Stichting. Daarnaast heeft de Jan Paagman Sterrenwacht een vereniging met leden die in georganiseerd verband op zeer geregelde basis samenkomsten heeft en waarbij de leden elkaar stimuleren bij de uitoefening van sterrenkundige activiteiten.

De telescoop[bewerken]

De Jan Paagman Sterrenwacht heeft de beschikking over een koepelgebouw waar op de eerste verdieping een Clestron C14 Schmidt Cassegrain kijker staat opgesteld. De kijker is beweegbaar op een montering.

Het Pieterse Planetarium[bewerken]

De Jan Paagman Sterrenwacht in Asten heeft een planetarium dat het Pieterse planetarium heet.

De Exporuimte[bewerken]

Jan Paagman beschikt over een expositieruimte die vele interactieve en educatieve elementen bevat. Belangrijkste zijn:

  • Interactief Led paneel waarmee circa 32 sterrenbeelden kunnen worden getoond
  • Interactief Led paneel die de plekken met zachte landingen op de Maan zichtbaar maken
  • Interactief Led paneel waarmee de onderlinge posities van planeten en hun omloopsnelheden zichtbaar worden
  • Interactief Led paneel waarmee de positie van de planeten ten opzichte van de Zon voor een te kiezen datum kunnen worden getoond
  • Schaalmodellen voor planeetafstanden en planeet afmetingen
  • Planeetmassabox waarmee men het aardse gewicht van 2 kilo kan voelen als het zich op een andere planeet zou bevinden.
  • Diverse kijkers en kijkersystemen, lenzen

De filmzaal[bewerken]

De Jan Paagman sterrenwacht beschikt over een presentatieruimte met audiovisuele hulpmiddelen.