Publius Salvius Iulianus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Publius Salvius Iulianus
Algemene informatie
Land Oude Rome
Geboortedatum 100
Geboorteplaats Sousse
Overlijdensdatum 170
Werk
Beroep politicus, schrijver
Functies Romeins senator, volkstribuun, consul
Leerlingen Sextus Caecilius Africanus
Studie
Leerling van Iavolenus Priscus
Politiek
Stroming Sabijnse school
Familie
Gens Onbekende waarde
Moeder Erucia Clara
Kinderen Publius Salvius Iulianus
Broers en zussen Aemilia Clara
Persoonlijk
Talen Latijn
Schrijftaal Latijn
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Publius Salvius Iulianus (ca. 100 - 169) was een Romeins jurist en staatsman tijdens de regeringen van Hadrianus, Antoninus Pius en Marcus Aurelius. In opdracht van Hadrianus herzag hij de edictum praetoris (nadien bekend als de edictum perpetuum, het eeuwige edict), een jaarlijkse opgave van mogelijkheden om te procederen die door de praetor urbanus werd bekendgemaakt.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Julianus werd naar alle waarschijnlijkheid geboren in de buurt van Hadrumetum, in Noord-Afrika. Uit een fragment van de Digesten kunnen we opmaken dat hij rechten studeerde bij ene Javolenus Priscus die hij praeceptorem meum, mijn leraar, noemt. Volgens Sextus Pomponius, een collega, was hij het hoofd van de Sabijnse school. Al op jonge leeftijd bereikte zijn faam als geleerd man Rome, waar hij, aldus Elius Spartianus, lid was van het consilium principis, de raad van de eersten, een select gezelschap dat als adviesorgaan van de keizer optrad.

Hij doorliep de cursus honorum als quaestor onder Hadrianus (met dubbel salaris), tribunus plebis, praetor, praefectus aerarium Saturnii (directeur van de openbare staatskas), en praefectus aerarium militarii (die de pensioenen van de legionairs uitkeerde), waarna hij in 148 consul werd. Onder Antoninus Pius was hij gouverneur van Germania Inferior en onder Marcus Aurelius van Hispania Citerior. Hij beëindigde zijn carrière als proconsul van Afrika in 168-169 en schijnt nog datzelfde jaar gestorven te zijn.