Pucciniomycetes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pucciniomycetes
Bruine roest met uredosporen op tarwe (Puccinia recondita f.sp. tritici)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse
Pucciniomycetes
 
Sporen bij de Aecidiomycetes (roesten en branden).
a= aecium; sp= spermogonium;
ur= uredospore; t= teleutospore
Uredosporen van de Uredinales
Aecidia van Puccinia sessilis op blad van gevlekte aronskelk
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pucciniomycetes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels
Teleutosporen van zwarte roest

De Pucciniomycetes (oude naam: Urediniomycetes) of Roesten vormen een klasse binnen het rijk van de schimmels (Fungi), behorend tot de stam van Basidiomycota.

Roesten veroorzaken ziekten bij planten. De schimmels tasten het blad aan. Ze komen onder andere voor op granen, gras en prei.

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

De levenscyclus bestaat uit vijf stadia, die op twee verschillende waardplanten doorlopen worden. Op de ene waardplant worden teleutosporen, basidiosporen en uredosporen gevormd en op de andere waardplant spermatiën en aecidiosporen.

De teleutospore is de dikwandige, gekleurde rustspore, die in de loop van het seizoen gevormd wordt in het telium (vruchtlichaam). Het telium wordt net voor het afsterven van de waardplant gevormd. De gesteelde teleutospore is tweecellig en heterothallisch. In het voorjaar kiemt de teleutospore en vormt een basidium, waarop de basidiospore gevormd wordt.

De basidiospore infecteert de waardplant en vormt daar een spermogonium met spermatiën en receptieve hyfen. Na bevruchting van een receptieve hyfe van het spermogonium door een spermatium met een ander paringstype wordt een aecium met haploïde-dikaryotische aecidiosporen gevormd. Ook kan een aecium gevormd worden uit twee paringshyfen met verschillend paringstype.

De aecidiospore kiemt op de andere waardplant, waarna een uredinium gevormd wordt. Het uredinium vormt uredosporen, die vervolgens weer andere uredinia vormen. Later in het seizoen worden ten slotte in het uredinium naast uredosporen ook teleutosporen gevormd of vormt het mycelium een telium met teleutosporen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De taxonomische indeling van de Pucciniomycetes is als volgt:

Klasse: Pucciniomycetes

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]