Puddingfabriek (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Puddingfabriek in 2010
Laaddeuren in de voorgevel (2014)

De Puddingfabriek is een bedrijfsverzamelgebouw in de Nederlandse stad Groningen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Puddingfabriek staat direct ten zuidoosten van het Groninger hoofdstation in de Rivierenbuurt aan de Viaductstraat. Het pand is in 1931 gebouwd naar een ontwerp van het Groninger architectenduo Kuiler en Drewes. Het gebouw was een uitbreiding van de toentertijd aan de Hereweg gevestigde Puddingfabriek Polak, opgericht door de in 1924 overleden Groninger ondernemer Abraham Josef Polak. Het bedrijf werd in de jaren 60 gesloten. Van 1975 tot 1997 was in het gebouw het Gemeentearchief van Groningen gevestigd. Daarna stond het pand leeg, tot het in 2000 voor 1,3 miljoen gulden (ca. 590.000 euro) werd verkocht aan een projectontwikkelaar, die er een bedrijfsverzamelgebouw van liet maken.

De Puddingfabriek werd op 22 februari 2003 officieel geopend door Karin Dekker, toen wethouder van Financiën, Personeel & Organisatie en Cultuur van Groningen.[1] In het pand zijn ongeveer dertig kleinere bedrijven en zelfstandige ondernemers gevestigd, die zich bezighouden met media, ICT en architectuur. Ook vinden er regelmatig activiteiten plaats op het gebied van kunst en commercie.

De Puddingfabriek is een sober vormgegeven, uit baksteen opgetrokken U-vormig gebouw, waarvan de open zijde naar het spoorwegemplacement is gekeerd. Het pand telt twee bouwlagen en heeft een groot plat dak. Op de noordwestelijke vleugel van de Puddingfabriek is een markante opbouw gesitueerd. Het binnenplein van het gebouw is van de Viaductstraat afgescheiden door een hoge gemetselde muur, met daarin een grote toegangspoort, geflankeerd door twee kleinere. De oostelijke daarvan is niet meer als zodanig in gebruik en dient nu als toegang tot een transformatorhuisje. Van binnen is de Puddingfabriek ongeveer 2.000 m² groot.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1950 voerde de Puddingfabriek de reclameleus ’’Als Je Pudding kiest …, kies je A J P !’’

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Puddingfabriek (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.