Pueblocultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

 het gebied waar de Anasazi leefden

De Pueblocultuur, ook Anasazi (Navajo voor "voorouders van vijanden"), was een prehistorische inheems Amerikaanse cultuur in de regio van de huidige staten Colorado, Utah, New Mexico en Arizona, bekend door hun opmerkelijk aardewerk en markante woningbouw. De bloeitijd van deze cultuur viel in de periode 100 tot 1600. Tegenwoordig wordt door hun afstammelingen de Engelse term Ancient Pueblo peoples ("Oude Pueblovolken") gebruikt omdat de term Anasazi voor hen een geringschattende betekenis heeft.

Geschiedenis[bewerken]

Oudste cultuur[bewerken]

Onder archeologen is er nog geen consensus wanneer deze cultuur nu precies opdook, al lijkt de datering tot 1200 v.Chr. - de periode van de 'Mandenmakers' (The Basketmakers II Era) terrein te winnen. De archeologen zijn het er wel over eens dat de moderne Pueblovolken van deze oude cultuur afstammen.[1]

De Anasaziprehistorie wordt gewoonlijk verdeeld in zes ontwikkelingsperioden die bij benadering als volgt gedateerd worden: Late Basketmaker II (100–500), Basketmaker III (500–750), Pueblo I (750–950), Pueblo II (950–1150), Pueblo III (1150–1300), en Pueblo IV (1300–1600). Pas begin 20e eeuw voegden wetenschappers ook de 'Basketmaker I' periode toe, in anticipatie van de te vinden cultuur. Deze periode zou de overgang gemarkeerd hebben van een jagersmaatschappij naar een agrarische cultuur. Eind 20e eeuw concludeerden archeologen op basis van hun onderzoek dat dit inderdaad het geval moet zijn geweest.

Tijdens de Basketmaker (Mandenmaker) II en III -periode werd jacht, voedselverzamelen en cultivatie van maïs gecombineerd. Deze mensen leefden in grotten of in open lucht gebouwde beschuttingen. Ze bewaarden ook hun voedsel in kuilen.

Vanaf de Basketmaker III periode vergrootte het belang van de landbouw, werden er bonen geoogst en kalkoenen gedomesticeerd.[2]

Nieuwere cultuur[bewerken]

In de eerste eeuwen van onze tijdrekening leefden de Anasazi in grotten en rotswoningen, hoewel sommige groepen al rond het jaar 200 in kuilwoningen leefden. De huizen waren erg primitief - gebouwd met verticale palen en aarde over kuilen in de grond.

Tussen 500-700 gingen de Anasazi gebruikmaken van een techniek waardoor ze grotere nederzettingen konden bouwen.

Vanaf 700 ontstond de Pueblo-architectuur. De bouwsels kregen muren van steen en hadden soms meerdere verdiepingen.

In Nationaal Park Mesa Verde zijn rotswoningen bewaard gebleven uit de 11e eeuw, enkel te bereiken met touwladders, waardoor men vijanden op afstand kon houden.

Leefwijze[bewerken]

De Anasazi hielden honden en kalkoenen als huisdier. De mannen jaagden, verbouwden maïs en weefden katoenen doeken. Vrouwen en kinderen maalden met platte, zandstenen handmaalstenen maïs in troggen.

Geloof[bewerken]

De Anasazi hadden een animistisch geloof waarin dieren en natuurlijke objecten een ziel hebben, net als de mens.

Einde van de cultuur[bewerken]

De cultuur verdween rond de 14e en 15e eeuw, al zijn sporen ervan terug te vinden in hedendaagse stammen uit de regio, waar de Anasazi in opgegaan zijn. Verspreid door het land zijn er onder enkele volkeren nog afstammelingen van de Anasazi te vinden.

Zie ook[bewerken]