Puente Nuevo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Puente Nuevo
Puente Nuevo, Ronda.jpg
Algemene gegevens
Locatie Ronda
Coördinaten 36° 44′ NB, 5° 10′ WL
Overspant Guadalevín
Hoogte 98 m
Architectuur
Materiaal steen
Puente Nuevo
Puente Nuevo
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Puente Nuevo (betekenis: nieuwe brug) in de stad Ronda in de autonome regio Andalusië in Zuid-Spanje is een stenen brug die als een van de drie bruggen de diepe kloof Tajo de Ronda met de rivier de Guadalevín overspant. Op bepaalde plaatsen is deze kloof 120 meter diep. De brug is de nieuwste brug die de stadsdelen Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad) van Ronda met elkaar verbindt. De brug heeft een hoogte van 98 meter.

De brug was de opvolger van een brug die in 1740 was ingestort. Hij geldt als hét symbool van Ronda en is een belangrijke toeristische trekpleister.

José Martin de Aldehuela was de architect van deze brug en Juan Antonio Díaz Machuca was de belangrijkste bouwer. Met de brug werd begonnen in 1751 en de bouwperiode lag in de periode 1759 tot 1793. De aanleg van de brug kostte 50 arbeiders het leven.

Boven in de brug zijn ruimten die tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden gebruikt als gevangenis en martelkamer, waarbij mensen gedood werden door ze uit het raam te gooien.

Het verhaal gaat dat De Aldehuela stierf doordat hij van zijn eigen brug viel, door zelfmoord of doordat hij graaide naar zijn afgewaaide hoed. In werkelijkheid stierf hij in Málaga in 1802 een natuurlijke dood.

Zie ook[bewerken]