Puente Nuevo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Puente Nuevo
Puente Nuevo, Ronda.jpg
Algemene gegevens
Locatie Ronda
Coördinaten 36° 44′ NB, 5° 10′ WL
Overspant Guadalevín
Hoogte 98 meter m
Architectuur
Materiaal steen
Puente Nuevo
Puente Nuevo
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Puente Nuevo (betekenis: nieuwe brug) is een stenen brug die als een van de drie bruggen de diepe kloof Tajo de Ronda met daarin de rivier de Guadalevín overspant in de autonome regio Andalusië in Zuid-Spanje. Op bepaalde plaatsen is deze kloof 120 meter diep. De brug is de nieuwste brug die de stadsdelen Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad) van Ronda met elkaar verbindt. De brug heeft een hoogte van 98 meter.

José Martin de Aldehuela was de architect van deze brug en Juan Antonio Díaz Machuca was de belangrijkste bouwer. Met de brug werd begonnen in 1751 en de bouwperiode lag in de periode 1759 tot 1793. Het duurde in totaal 42 jaar om deze brug te bouwen. Veel van de bouwers overleden gedurende de bouw. De brug was de opvolger van een brug die in 1740 was ingestort.

Bovenin de brug zijn er ruimten die onder andere als gevangenis gebruikt zijn. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden de ruimten aan beide zijden van de brug gebruikt als gevangenis en martelkamer, waarbij mensen gedood werden door ze uit het raam te gooien.


Zie ook[bewerken]