Puertasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Puertasaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Puertasaurus copia.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Infraorde: Sauropoda
Familie: Titanosauridae
Geslacht
Puertasaurus
Novas et al., 2005
Typesoort
Puertasaurus reuili
Soort
  • P. reuili
Puertasaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Puertasaurus is een geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Titanosauria dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van huidige Argentinië.

De typesoort Puertasaurus reuili is in 2005 beschreven door Fernando Novas. De geslachtsnaam en soortaanduiding samen eren de twee ontdekkers uit januari 2001: Pablo Puerta en Santiago Reuil, die het beest in het zuiden van Patagonië aantroffen. Deze mannen hebben het fossiel, dat uit zo'n zestig fragmenten bestond, ook geprepareerd. Het onderzoek werd betaald door de National Geographic Society.

De vondst, het holotype MPM 10002, is gedaan op de vindplaats Cerro Los Hornos, in La Leona, in zandsteenlagen van de Pari Aike-formatie, stammend uit het Maastrichtien. Het bestaat uit vier (gedeeltelijke) wervels: een ruggenwervel, een nekwervel en twee staartwervels. Er kan voorlopig weinig meer in algemene zin over de soort verteld worden dan dat hij tot de titanosauriërs behoort en gigantisch groot was. De ruggenwervel heeft een breedte van 168 cm en een hoogte van 106 cm. In een persconferentie in juli 2006 schatte Novas de lengte van Puertasaurus op 35 tot 40 meter; het gewicht op 80 tot 100 ton. Andere paleontologen vonden de schatting van het gewicht echter aan de ruime kant. Dat zou Puertasaurus een van de grootste redelijk bekende dinosauriërs maken, samen met Argentinosaurus; aangezien hij zo'n zeventig miljoen jaar geleden leefde, in het vroege Maastrichtien, ook de laatst bekende echte reus.

Opvallend aan de wervels is dat ze vrij kort zijn maar extreem afgeplat en breed; de ruggenwervel is verreweg de breedste sauropodewervel die bekend is. Ze zijn verder ook erg robuust van bouw, met weinig pneumatisering in de vorm van luchtholtes. De hoge gewichtsschatting komt voort uit de aanneming dat de romp overeenkomstig breed was, zo'n vijf meter.

Novas plaatste Puertasaurus vrij basaal in de Titanosauria en meer bepaaldelijk de Titanosauridae.