Puertasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Puertasaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Puertasaurus copia.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Infraorde:Sauropoda
Familie:Titanosauridae
Geslacht
Puertasaurus
Novas et al., 2005
Typesoort
Puertasaurus reuili
Puertasaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Puertasaurus is een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Titanosauria dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië.

Vondst en naamgeving[bewerken]

De typesoort Puertasaurus reuili is in 2005 benoemd en beschreven door Fernando Emilio Novas, Leonardo Salgado, Jorge Calvo en Federico Agnolin. De geslachtsnaam en soortaanduiding samen eren de twee ontdekkers uit januari 2001: Pablo Puerta en Santiago Reuil, die het beest in het zuiden van Patagonië aantroffen. Deze mannen hebben het fossiel, dat uit zo'n zestig fragmenten bestond, ook geprepareerd. Het onderzoek werd betaald door de National Geographic Society.

De vondst, het holotype MPM 10002, is gedaan op de vindplaats Cerro Los Hornos, in La Leona, in zandsteenlagen van de Pari Aike-formatie, stammend uit het vroege Maastrichtien. Het bestaat uit vier (gedeeltelijke) wervels: een ruggenwervel, een nekwervel en twee staartwervels. Het was in 2005 de eerste keer dat een halswervel van een gigantische titanosauriër beschreven werd.

Beschrijving[bewerken]

Puertasaurus behoort tot de titanosauriërs en is gigantisch groot. De ruggenwervel heeft een breedte van 168 centimeter en een hoogte van 106 centimeter. In een persconferentie in juli 2006 schatte Novas de lengte van Puertasaurus op vijfendertig tot veertig meter; het gewicht op tachtig tot honderd ton. Dat zou Puertasaurus een van de grootste redelijk bekende dinosauriërs maken, samen met Argentinosaurus; aangezien hij zo'n zeventig miljoen jaar geleden leefde, in het vroege Maastrichtien, ook de laatst bekende echte reus. Andere paleontologen vonden de schatting van het gewicht echter aan de ruime kant.

Opvallend aan de wervels is dat ze vrij kort zijn maar extreem afgeplat en breed; de ruggenwervel is verreweg de breedste sauropodewervel die bekend is. Ze zijn verder ook erg robuust van bouw, met weinig pneumatisering in de vorm van luchtholten. De hoge gewichtsschatting komt voort uit de aanneming dat de romp overeenkomstig breed was, zo'n vijf meter.

De beschrijvers wisten enkele onderscheidende kenmerken aan te geven die samen een unieke combinatie vormen. De omvang is gigantisch. Bij de halswervels is het doornuitsteeksel aanzienlijk gezwollen waardoor het overdwars breder wordt dan het wervellichaam; van boven naar beneden lopen over de zijkanten forse richels. De staartwervels hebben hoge en overdwars dikke richels lopen tussen het doornuitsteeksel en de voorste gewrichtsuitsteeksels. De voorste ruggenwervels zijn extreem kort waarbij het wervellichaam even lang is als breed terwijl het bij andere Titanosauriformes langer is dan breed.

Fylogenie[bewerken]

Novas plaatste Puertasaurus vrij basaal in de Titanosauria en meer bepaaldelijk de Titanosauridae.